Na Mlynských nivách otvorili novú autobusovú stanicu

30.09.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke návštevníci a cestujúci počas otvorenia novej bratislavskej Autobusovej stanice Nivy 30. septembra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian.

V Bratislave vo štvrtok otvorili novú autobusovú stanicu v komplexe Nivy na Mlynských nivách. Developer HB Reavis ju ráno symbolicky odovzdal dopravcovi Slovak Lines, ktorý ju má prevádzkovať najbližších 40 rokov. Vo štvrtok sprístupnili verejnosti aj nákupné centrum so zelenou strechou a otvorili aj prvú cyklovežu v hlavnom meste.

"Som rád, že po štyroch rokoch stavebných prác sa nám podarilo toto dielo dokončiť. Verím, že z miesta, z ktorého sa kedysi utekalo, sa stane miesto, ktoré si všetci obľúbia," povedal generálny riaditeľ HB Reavis Slovakia René Popik. Mestu Bratislava a Bratislavskému kraju podľa jeho slov odovzdávajú moderný autobusový terminál najvyšších európskych štandardov.

Na snímke návštevníci a cestujúci počas otvorenia novej bratislavskej Autobusovej stanice Nivy 30. septembra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian.

Generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant povedal, že majú bohaté skúsenosti so spravovaním autobusovej stanice a verí, že sa pretavia aj do prevádzkovania nového terminálu. "Dnes sme odtiaľto vypravili prvý autobus o 3.00 h na letisko Schwechat. Od rána sem bez problémov prichádzajú aj autobusy prímestskej regionálnej dopravy," priblížil. Verí, že stanica na Mlynských nivách nebude len modernou, ale pomôže aj zvýšiť počet cestujúcich vo verejnej hromadnej doprave.

 Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba podotkol, že autobusová stanica je vstupnou bránou do hlavného mesta i Bratislavského kraja. "Teší ma, že vyzerá unikátne, a podľa toho, čo som zisťoval, nie je veľa európskych miest, ktoré majú takúto modernú stanicu s takým štandardom," vyhlásil. Dúfa, že sa aj vďaka tomu stane cestovanie autobusmi o niečo kultúrnejšie a ľudia začnú viac využívať verejnú dopravu. V kraji totiž obyvatelia využívajú na prepravu predovšetkým svoje autá. "Individuálnou automobilovou dopravou sa prepravuje 75 percent ľudí a 25 percent využíva prostriedky hromadnej dopravy," spresnil. Droba vyjadril potešenie, že sa už netreba za autobusovú stanicu v Bratislave hanbiť.

Na snímke zľava predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, primátor Bratislavy Matúš Vallo, generálny riaditeľ HB Reavis René Popik a generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant počas symbolického odovzdania novej bratislavskej Autobusovej stanice Nivy 30. septembra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian 

 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že nie je ťažké nájsť desať rozdielov medzi starou a novou stanicou. "Som rád, že vstup do Bratislavy pre návštevníkov i obyvateľov mesta bude na úrovni 21. storočia," skonštatoval. Víta, že sa podarilo s developerom dohodnúť a dosiahnuť v projekte zlepšenie týkajúce sa chodníkov, cyklociest, zelene či zachovania počtu parkovacích miest v okolí. "Teším sa, že Bratislava bude mať aspoň jednu z dvoch staníc na svetovej úrovni," povedal Vallo. Deklaroval zároveň snahu v spolupráci so štátom dosiahnuť premenu aj na železničnej hlavnej stanici.

Projekt komplexu Nivy, ktorý sa začal budovať v roku 2017, je okrem spomínaného medzinárodného autobusového terminálu aj kombináciou nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Zelená strecha ponúkne bežeckú dráhu, zóny na cvičenie či piknik, komunitnú záhradu aj detské ihriská. Pri budove bude fungovať aj prvá automatizovaná parkovacia cykloveža v Bratislave.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice