V Devíne čistia horolezci hradnú skalu od náletovej zelene

30.09.2021 | Bratislavský kraj | Autor: J.Gruchalák

Foto: Archív TASR.

V bratislavskom Devíne čistia tento týždeň horolezci hradnú skalu od náletovej zelene a uvoľnených nestabilných kamenných blokov. Múzeum mesta Bratislavy (MMB), ktoré má hrad Devín v správe, tak robí už tretíkrát po dohode s inžinierskymi geológmi, pamiatkarmi a ochranármi prírody. Zamedziť chce náhodnému uvoľneniu a pádu úlomkov z hradnej skaly. TASR o tom informovala Katarína Selecká z MMB.

Múzeum žiada ľudí, ktorí sa pohybujú po chodníku pod hradom smerom k sútoku Dunaja a Moravy, aby boli obozretní a ohľaduplní k prácam na skalnom brale. "Tie majú za cieľ zabezpečiť ochranu zdravia a životov a tiež ochranu tejto významnej kultúrnej pamiatky," uviedla inštitúcia.

Devínska hradná skala je podľa múzea významná nielen preto, že je súčasťou jedinečnej archeologickej a historickej lokality, ale je dôležitá aj z hľadiska komplexnosti svojej geologickej stavby a horninovej náplne na extrémne malom území. Hradná skala je územím európskeho významu a platí tu 4. stupeň ochrany.

"Nachádzajú sa tu nielen biotopy európskeho významu a viacero chránených druhov rastlín a živočíchov, ale ide aj o významnú geologickú lokalitu. Devínske hradné bralo je vysoké 70 až 80 metrov a tvoria ho druhohorné, stredný trias, morské usadeniny, sivé vápence a dolomity, ktoré sa tu usadzovali pred 245 až 230 miliónmi rokov," priblížili z MMB. Vo vápencovom hradnom brale sa nachádza aj 12 krasových a pseudokrasových jaskýň, trhlín a puklín, ktoré vznikli pred 13 až 16 miliónmi rokov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava