Žiaci si vybudovali v L. Mikuláši záhradu starej mamy

28.09.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Žiaci zo Základnej školy na Demänovskej ulici v Liptovskom Mikuláši sa v utorok pustili do výsadby stromov, kríkov a kvetov. Vysádzali ich do arboréta v tvare listu, ktoré si sami navrhli. Na pozemku pri škole tak vznikol ovocný sad, ktorý bol kedysi súčasťou vidieckych usadlostí a záhrad. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Pred samotnou výsadbou žiaci pracovali na návrhoch arboréta, získavali informácie o histórii jednotlivých druhov rastlín a o zvykoch pri ich pestovaní. Pokiaľ chceme, aby si naozaj uvedomili, ako príroda funguje, čo nám prináša a aký úžitok pre nás má, je potrebné, aby priložili ruku k dielu a mali vlastnú skúsenosť," poznamenal zástupca primátora mesta Rudolf Urbanovič.

Odborný dozor žiakom poskytol svoje vedomosti a skúsenosti, pracovníci zhotoviteľa urobili odborné práce. Spoločnými silami tak v areáli školy vznikla záhrada starej mamy.

„Pokiaľ chceme v spoločnosti dosiahnuť dlhodobý posun v myslení, je treba začať od výchovy najmladšej generácie. Projekt, jeho návrh, realizácia a udržateľnosť, je súčasťou výchovnovzdelávacieho procesu všetkých predmetov a všetkých žiakov školy. Podmieňuje rozvoj osobnosti detí vo vnímaní krajiny ako zdroja obživy, kontaktu s históriou, radosť a hrdosť z výsledkov vlastnej práce," priblížila Jana Kormaníková z oddelenia projektového manažmentu mesta Liptovský Mikuláš.

Ako dodala, ide o celoročný školský projekt s nasledovným pokračovaním realizácie a udržateľnosti v ďalších školských rokoch. Škola pripravila harmonogram a rozpracovanie úloh, do ktorého sú integrovaní všetci vyučujúci a všetci žiaci školy.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol