Súťaže pre školákov o Bratislave
Bratislavskí školáci môžu opäť kresliť či písať o hlavnom meste a popritom súťažiť.

19.01.2018 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Mestská knižnica totiž už po ôsmy raz vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Bratislava, moje mesto. Témou je tento rok história a školáci môžu svoju tvorbu posielať knižnici do konca apríla.

"Tento rok oslavujeme 100. výročie vzniku Československa a 25. výročie vzniku samostatného štátu. Takmer počas celej doby je hlavným mestom Slovenska Bratislava," hovorí Zuzana Liptáková z bratislavskej mestskej knižnice.

Za tých 100 rokov v meste prežilo podľa nej svoj ňom niekoľko generácií, mesto sa zmenilo, rozrástlo a zmodernizovalo. Cieľom tohtoročnej súťaže je teda zamyslenie a zobrazenie vývoja a zmien v Bratislave, či už pozitívnych alebo negatívnych.

Súťažiaci si tak môžu vybrať jedno miesto, od budovy cez ulicu, park či štvrť a zachytiť jeho príbeh. "Oceníme, ak v prácach bude zaznamenaná práve zmena a vývoj, miesto teraz a predtým, nielen opis," podotkla Liptáková.

Poukázať tak môžu napríklad na to, k čomu voľakedy slúžilo, aký príbeh alebo tajomstvo sa k nemu viaže, na čo slúžilo alebo či má šancu pretrvať aj ďalších 100 rokov.

Na stvárnenie si môžu vybrať literárny útvar, formu komiksu alebo znázorniť príbeh výtvarne. Literárne práce by mali mať rozsah maximálne štyri strany A4, pri výtvarných to môže byť dielo jednotlivca alebo triedneho kolektívu.

Súťažné práce treba odovzdať do 30. apríla osobne, poštou alebo elektronicky. Osobne sa dajú priniesť diela na Úsek literatúry pre deti a mládež na Kapucínskej ulici, poštou poslať na adresu Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava. Literárne práce možno poslať aj e-mailom na veduca.detska@mestskakniznica.sk. Slávnostné vyhodnotenie a ocenenie výhercov sa uskutoční v máji alebo v júni.

autir: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice