Prvá úroda zeleniny z agrokruhov v Pribeníku putuje do školských jedální

24.09.2021 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Na snímke prvá modelová farma na Slovensku využívajúca systém Agrokruh na elokovanom pracovisku Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v obci Pribeník, okres Trebišov v piatok 2. júla 2021. FOTO TASR - Roman Hanc.


Na modelovej školskej farme na pracovisku Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov začali s distribúciou zeleniny. Študenti tam vyzbierali prvú úrodu vypestovanú v systéme Agrokruh v objeme takmer sedem ton, informoval Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).

Na dvanástich kruhoch v tvare špirály, ktoré obrábali štyri otočné ramená na elektrický pohon, vyrástla koreňová zelenina, ale aj tekvice, paradajky či kukurica. Študenti ju pestovali za pomoci majstrov odbornej výchovy.

Modelovú farmu zriadil KSK. „Okrem toho, že budúci poľnohospodári si na poliach vyskúšali moderné a k prírode šetrné pestovanie, výsledok ich práce sa dostane na stôl ďalším stredoškolákom. V týchto dňoch bezodplatne distribuujeme vypestovanú zeleninu do jedální župnej Hotelovej akadémie v Košiciach a Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Dodávky zeleniny chceme postupne distribuovať do jedální ďalších škôl či zariadení sociálnych služieb,“ uviedol predseda kraja Rastislav Trnka.

Do konca septembra bude prebiehať zber zvyšnej úrody. Počas októbra a novembra sa bude realizovať navážanie piesku a kompostu na pôdu, aby sa v budúcej sezóne zlepšila jej úrodnosť. Jednotlivé ramená systému Agrokruh sa nebudú demontovať, žiaci ich pred zimou izolujú tak, aby sa nepoškodili a mohli ich použiť v nasledujúcej sezóne. Komponenty budú uskladnené v priestoroch školského hospodárstva.  

Systém obrábania poľnohospodárskej pôdy s využitím agrokruhov možno na Slovensku vidieť na troch miestach, iba v Pribeníku ide o prvú oficiálnu verziu funkčného prototypu. Na poliach modelovej farmy tento rok vysadili približne 11 druhov plodín, podľa riaditeľky SOŠ v Pribeníku Silvie Sakáčovej sa im najviac osvedčilo pestovanie zeleru, papriky, cibule, cukety, cvikly či fazule.

„Ako pri každom pilotnom projekte, aj pri tomto sme sa stretli s problémami, ktoré sme nevedeli ovplyvniť. Išlo hlavne o počasie a striedavé obdobia sucha a dažďa, ktoré niektoré druhy zeleniny znehodnotilo. Všetko ostatné sme riešili operatívne, hlavne v spolupráci so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Košiciach, ktorá vždy zabezpečila rýchly servis ramien agrokruhov,“ uviedla. Počas prázdnin sa o polia starali zamestnanci školy.

Budúci rok podľa KSK študenti zasadia semená v bio kvalite, aby vypestované produkty mohli získať označenie „bio zelenina“.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol