V Kežmarku zrekonštruujú viaceré vojenské pamiatky

24.09.2021 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Kežmarku 28. augusta 2016. Na snímke vľavo muž v uniforme Červenej armády Sovietskeho zväzu z druhej svetovej vojny  a vpravo figurant partizána strieľajú počas ukážky bojov z obdobia SNP pri Kežmarskom hrade. FOTO TASR - Oliver Ondráš.


Viaceré vojenské pamiatky v meste Kežmarok dostanú nový vzhľad. Ako TASR informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mestského úradu v Kežmarku, prvou z nich je tank pred Kežmarským hradom.

"Po odstránení starých náterov pieskovaním a aplikácii základného náteru dostal tank typickú kryciu vojenskú farbu. V ďalšom postupe bude riešený podstavec s travertínovým obkladom, ktorý bude opieskovaný a ošetrený krycím bezfarebným penetračným náterom. Súčasťou opráv a údržby je aj výmena a doplnenie časti obrubníkov, úprava povrchov chodníkov či príprava plochy okolia tanku pre kvetinovú výstavbu. V poslednej fáze budú osadené informačné tabule. V ďalšej etape sa budú realizovať rekonštrukcie vojnových pamätníkov na Starom cintoríne a v lokalite Hájovňa," uviedol riaditeľ Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta Kežmarok Miroslav Škvarek.

Práce prebiehajú v koordinácii Technických služieb Kežmarok - sociálneho podniku mesta a VPS. Podnet na opravu pamiatok v okrese podalo predsedníctvo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB).

"V pláne máme aj štyri pútače s textom a fotografiami v blízkosti tanku. Prvé tri budú vyobrazovať históriu vzniku a vývoja tankovej brigády a jedna bude venovaná novodobej histórii po druhej svetovej vojne," priblížil predseda SZPB Kežmarok Milan Janeček.

Do parku bol tank umiestnený v roku 1969 pri 700. výročí založenia mesta.
Projekt Oprava pamätníka - tank je financovaný zo zdrojov SZPB Poprad, celková výška poskytnutých prostriedkov bola 4950 eur. Úrad vlády SR poskytol dotáciu vo výške 7000 eur, z čoho na opravu pamätníka padlým druhej svetovej vojny na Starom cintoríne poputuje 4500 eur a na opravu pamätníka padlým druhej svetovej vojny Hájovňa 2500 eur.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice