Zvuk zvonu z Bojnej sa rozozvučal vo Vatikáne

24.09.2021 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Na snímke unikátny bronzový zvon z prvej polovice 9. storočia , obec Bojná, okres Topoľčany. FOTO TASR - Henrich Mišovič, 11. júla 2013.


Vatikánom sa niesol zvuk zvonu z Bojnej v okrese Topoľčany. Zvon odliali symbolicky v deň príchodu pápeža Františka na naše územie a počas generálnej audiencie v aule Pavla VI. vo Vatikáne ho v stredu (22. 9.) odovzdal starosta Bojnej Jozef Stankovský ako poďakovanie pápežovi za návštevu Slovenska. Bronzová replika jedného z najstarších kresťanských zvonov Európy je prvou presnou replikou zvonu objaveného v Bojnej, potvrdil Stankovský.

Pri odovzdávaní daru si pápež František vyskúšal aj jeho funkčnosť a zazvonil na ňom, aby počul jeho zvuk. Zvon, rovnako ako ďalšie jedinečné pamiatky, ktoré sa v obci Bojná objavili počas dlhoročného archeologického výskumu, sú vzácnym svedectvom a dokladom živej kresťanskej viery slovenského ľudu žijúceho na tomto území od 9. storočia až do súčasnosti. Zaujímavosťou je aj fakt, že zvon z Bojnej je typovo zhodný s rovnako dobre zachovaným zvonom z 9. storočia, ktorý sa našiel v stredotalianskej obci Canino a je vystavený vo Vatikánskych múzeách v Ríme.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol