V Trnave sa uskutočnia špeciálne výstupy s hodinárom na mestskú vežu

23.09.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke mechanizmus hodín mestskej veže v Trnave počas prehliadky s hodinárom Karolom Nemčekom, ktorého rodina sa už storočie stará o jej hodinový stroj. 17. januára 2020. FOTO TASR - Lukáš Grinaj
 

Špeciálne výstupy s hodinárom na Mestskú vežu v Trnave sa uskutočnia pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu v pondelok 27. septembra. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.

Turistické miesto v sebe skrýva vzácny hodinový stroj, o ktorý sa treba každodenne starať. Jeho príbeh návštevníkom vyrozpráva hodinár a správca Karol Nemček. "Už v minulosti mali špeciálne výstupy úspech, a preto sme opäť umožnili prehliadky s hodinárom, ktorého rodina sa o stroj stará už viac ako 100 rokov. Počas výstupu na vrchol veže a jej prehliadky sa návštevníci dozvedia detaily, ako unikátny stroj funguje, ale aj rôzne historky zo života vo veži," uviedol Prostinák.

Súčasná situácia v Trnavskom okrese zatiaľ praje cestovnému ruchu, a tak bude možné využiť špeciálne výstupy na mestskú vežu. Prehliadky sa budú konať od 16.00 do 20.00 h. "V tomto čase bude na veži čakať sprievodca, ktorý bude pripravený návštevníkov sprevádzať a odpovedať na otázky," doplnil riaditeľ organizácie cestovného ruchu.

"Návštevníci sa dozvedia, ako funguje hodinový stroj z roku 1729, ktorý sa nachádza na piatom poschodí. Hodinár návštevníkom predvedie, ako sa hodiny ručne naťahujú a čo znamená starať sa o ne. Prehliadka potom pokračuje až na ochodzu veže, ktorá sa nachádza vo výške 29 metrov a vedie k nej 143 schodov. Po ich zdolaní sa naskytne pohľad na mesto, región a Malé Karpaty," informoval manažér Turistického informačného centra – Región Trnava Michal Praj.

Mestská veža je jednou z najpopulárnejších dominánt mesta a ročne ju navštívi 15.000 návštevníkov. Vežu je možné navštíviť aj počas týždňa, keď je otvorená denne od 10.00 do 18.00 h.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava