ZMOS a Združenie Karpatský euroregión Poľsko budú propagovať značku CARPATHIA

23.09.2021 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísalo v stredu na treťom ročníku medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4 v meste Vysoké Tatry memorandum so Združením Karpatský euroregión Poľsko a predstavilo rámec spolupráce so samosprávami v Gruzínsku. Podľa ústredného riaditeľa kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka budú obe strany memoranda úzko spolupracovať pri zavedení, propagácii a rozvoji karpatskej značky CARPATHIA.

"Spoločne budú participovať na platforme trvalo udržateľného turizmu Karpatského dohovoru v rozsahu dohodnutom medzi Združením Karpatského euroregiónu a ZMOS. Zároveň obe strany memoranda vyjadrili vôľu spolupracovať na vypracovaní a realizácii dohodnutých stratégií, programov a projektov," uviedol Kaliňák.

Predseda ZMOS Branislav Tréger pripomenul, že Slovensko má s Poľskou republikou dlhú hranicu a prihraničná spolupráca je živá. "Memorandum dáva tomuto procesu vyššiu kvalitu. Pretože teraz už budeme hovoriť o značke Karpát. Presne tak ako sa nehovorí o Švajčiarsku alebo o Rakúsku, ale hovorí sa o Alpách. Je veľmi dôležité, aby sme sa sústredili na dočerpanie fondov, ktoré nám ešte zostávajú. A najmä sa pripravili na nové programové obdobie v rámci prihraničnej spolupráce," povedal Tréger.

Generálny sekretár Karpatského euroregiónu Poľsko Dawid Lasek doplnil, že podpis memoranda s najväčšou štruktúrou slovenskej samosprávy pomôže pri príprave spoločnej poľsko-slovensko-ukrajinskej značky. "Hlavným cieľom memoranda je spolupráca, čo sa týka cestovného ruchu. Vytvárania spoločných značiek, spoločnej propagácie potenciálu, ale aj prípravy produktov. Ďalším cieľom je rozvoj cezhraničných území. Na základe memoranda sa vytvorí pracovná skupina. Do konca roka pripraví strategický plán nielen na budúci rok, ale aj do roku 2030," informoval Lasek.

Na podpise memoranda sa zúčastnil aj honorárny konzul Gruzínska v Slovenskej republike Nodari Giorgadze. "Ambíciou ZMOS je na základe aktivít v rámci modernizácie miestnej územnej samosprávy prispieť k modernizácii komunálu na Slovensku. Ale zároveň podporiť transfer skúsenosti z krajín V-4 v oblasti miestnej územnej samosprávy vo vzťahu k ďalším krajinám," vysvetlil Kaliňák.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava