Konferencia na Trenčianskom hrade priblíži život Matúša Čáka

23.09.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Trenčianska herma – kópia busty Matúša Čáka Trenčianskeho (na snímke). Pochádza z prelomu 19. a 20. storočia, pre potreby výstavy si ju až do konca augusta budúceho roka požičali z Maďarského národného múzea. FOTO TASR - Radovan Stoklasa , 16. augusta 2021.


 Život Matúša Čáka a vývoj spoločnosti v dobe jeho vládnutia búdu hlavnými témami dvojdňovej (23. – 24. 9.) jesennej odbornej konferencie v Kasárni Trenčianskeho hradu v Trenčíne. Konferenciu nazvanú 700. Výročie Matúša Čáka Trenčianskeho pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s katedrou histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.  
 

Ako informovala Radovana Keliarová z marketingového oddelenia Trenčianskeho múzea, na konferencii odznejú prednášky na témy týkajúce sa politickej situácie a hospodárskych pomerov v čase vládnutia Matúša Čáka.

„Zaujímavým predmetom prednášok bude určite aj téma osobnosti Matúša, rodu Čák, vývoja spoločnosti v dobe Matúša z pohľadu archeológie a podobne. Prednášajúcimi budú významní slovenskí historici a osobnosti, ktoré sa zaraďujú medzi expertov na stredovek. Priestor dostanú aj mladší kolegovia, tí do výskumu vniesli nové podnety,“ priblížila Keliarová.

Konferencia bude podľa nej voľne streamovaná cez sociálnu sieť Facebook Trenčianskeho múzea a Trenčianskeho hradu. On-line stream spustia vo štvrtok 23. septembra aj v piatok 24. septembra o 9.30 h.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol