Sekčovčania spolu s umelcami skrášlia kultúrne stredisko

21.09.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Na snímke podchod pod koľajiskom na železničnej stanici skrášlený graffitmi v Pezinku 2. júla 2015. FOTO TASR - Michal Svítok.


Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove v spolupráci s neformálnou Iniciatívou Sekčov pripravuje podujatie StreetART fest Sekčov. V sobotu (25. 9.) umelci postupne pretvoria nevábny priestor podchodu v blízkosti Kultúrneho zariadenia Exnárova na umelecké dielo - mural. Umelci začnú s prípravami už od rána, súčasťou podujatia bude aj popoludňajšie vystúpenie Diridoniek a zaujímavé príbehy ľudí zo Sekčova. TASR o tom informovala výkonná asistentka riaditeľky PKO Patrícia Nagyová.

Cieľom podujatia je podľa jej slov nielen skrášliť podchod a múr kultúrneho zariadenia, ale aj inšpirovať miestnych ľudí, aby sa začali zaujímať o prostredie, v ktorom žijú.

"Som veľmi rada, že sa našlo viacero iniciatívnych ľudí zo Sekčova, ktorí chcú proaktívne prispieť k rozvoju kultúry v našom meste. Prostredie na Sekčove závisí v prvom rade od lokálnych ľudí, ktorí tam žijú. V PKO im v rámci našich možností v ich úsilí určite radi pomôžeme," uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

"Ako starý Sekčovčan viem, že život na sídlisku sa za tie roky materiálne zmenil k lepšiemu. Sekčovčania majú krajšie zariadené byty, modernejšie autá, vyrástli tu obrovské obchodné centrá, funguje tu farnosť, kaviarničky, obchody. Napriek tomu mi tu niečo chýba. Tá ľudská blízkosť, ktorá bola medzi ľuďmi, ktorí sa nasťahovali do svojich bytov a snažili sa nadviazať vzájomné vzťahy. Tomuto sídlisku chýba duša," zdôraznil jeden z členov neformálnej Iniciatívy Sekčov Daniel Rušin.

Spomenuté kultúrne zariadenie má potenciál byť kultúrnym centrom a formálne patrí pod PKO. Priestory v súčasnosti využívajú najmä prešovské Diridonky na nácvik choreografií.

Podujatie sa bude konať v režime základ. V prípade nepriaznivej epidemiologickej situácie si organizátori vyhradzujú právo na zmenu programu alebo prípadné odloženie podujatia na neskorší dátum.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice