Hradné hry vo Fiľakove predstavujú návštevníkom dejiny mesta

20.09.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Hrad Fiľakovo:  Archív TASR.


Po ročnej prestávke sa do Fiľakova v nedeľu vrátil v poradí 21. ročník podujatia Fiľakovské hradné hry. Pre TASR to v nedeľu potvrdila Diana Kováčová z Hradného múzea vo Fiľakove. Tohtoročné hradné hry poskytujú návštevníkom možnosť nahliadnuť na prierez dejín Fiľakova a jeho okolia.

„Počas archeologických výskumov hradného kopca a jeho okolia sa zistilo, že toto územie bolo obývané už od praveku. Cieľom je predstaviť dávno minulé obdobia, aby návštevníci získali prehľad aj o staršej histórii mesta,“ priblížili organizátori.

Pre rozsiahlosť témy sa hradné múzeum rozhodlo históriu Fiľakova rozdeliť do dvoch ročníkov hradných hier. V tomto roku sa tak návštevníci oboznámia s obdobím od eneolitu po vrcholný stredovek a budúci rok s obdobím od neskorého stredoveku po druhú svetovú vojnu.

Súčasťou Fiľakovských hradných hier je divadelné predstavenie s prehľadom dejín Uhorska, chodúľové divadlo či predstavenie sokoliarov. Návštevníci si môžu pozrieť aj ukážky remeselníckych techník, používaných v rôznych historických obdobiach.

Hradné hry na fiľakovskom hrade majú už viac ako 20-ročnú tradíciu, podujatie finančne podporili Fond na podporu národnostných menšín a Banskobystrický samosprávny kraj. Partnermi Fiľakovských hradných hier sú i občianske združenia Fiľakovskí vlci a Koháry.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava