Svätý Otec požehnal základný kameň Univerzitnej nemocnice sv.Martina

17.09.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Pápež František požehnal v stredu (15. 9.) na svätej omši v Šaštíne-Strážach základný kameň novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine.

Žilinský biskup Tomáš Galis privítal rozhodnutie vlády SR postaviť novú Univerzitnú nemocnicu sv. Martina v Martine. "Teší ma, že tento náš región dostane novú nemocnicu. Som rád, že ponesie meno po sv. Martinovi, patrónovi drobných remeselníkov, živnostníkov, vojakov a chudobných. Jeho milosrdná láska nech je príkladom pre tých, ktorí budú slúžiť s využívaním moderných technológií naozaj všetkým pri zápase o zdravie a život," povedal Galis.

"Univerzitná nemocnica sv. Martina prinesie obyvateľom zdravotnú starostlivosť na vysokej úrovni, s využitím najmodernejších medicínskych technológií. Som presvedčený, že dnešný deň je vyústením niekoľkoročnej spolupráce, na konci ktorej bude v roku 2026 stáť v lokalite Veľkej hory nová univerzitná nemocnica," uviedol generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Dušan Krkoška.

Dekanka Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine Andrea Čalkovská vníma nový projekt aj ako miesto, kde sa prepojí veda s praxou a prax s moderným vzdelávaním. "Desaťročia trvajúca spolupráca medzi JLF UK a UNM, existujúci ľudský potenciál a medzinárodné kontakty sú pevným základom a zárukou toho, že nová nemocnica má na čo nadviazať," podotkla Čalkovská.

Investičné náklady na projekt novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina majú dosiahnuť 307 miliónov eur bez DPH, odhadovaná doba výstavby je 30 až 36 mesiacov. Celková podlahová plocha bude 126.803 štvorcových metrov (m2), zastavaná plocha 17.849 m2. Počet operačných sál bude 19 a lôžok 660.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice