Na snímke pracovník Lesnej správy v Jedľových Kostoľanoch Michal Lipták nakladá na príves borovice čierne. Foto: Daniel Veselský - TASR, 9. decembra 2003.
Starostlivosť o 33.000 hektárov lesných pozemkov, ale aj vlastnú produkciu diviny či kvalitného vína zabezpečujú Lesy SR vo svojom Odštepnom závode (OZ) v Topoľčiankach. Ten si v týchto dňoch pripomína 100. výročie od momentu, keď lesníci prevzali správu nad majetkami, ktoré predtým patrili panovníckemu rodu Habsburgovcov.
V súčasnosti OZ Topoľčianky obhospodaruje lesy v pohoriach Tribeč a Pohronský Inovec, v Žitavskej pahorkatine a Podunajskej nížine, ale aj lužné lesy pri významných slovenských riekach Žitava, Váh, Malý Dunaj. „Závod je výnimočný aj spracovaním zveriny v Zariadení na spracovanie diviny. Ročne sa tam spracuje až 150 ton mäsa z raticovej zveri, teda z jeleňov, srncov, muflónov, danielov a diviakov,“ uviedla Marína Debnárová zo štátneho podniku Lesy SR.
Ako pripomenula, topoľčianski lesníci sa zameriavajú aj na produkciu vlastného vína najvyššej kvality. Každoročne vypestujú približne 35 ton hrozna, z ktorého sa vyrobí okolo 23.000 litrov vína. Ide o odrody Rizling rýnsky, Chardonnay, Rulandské biele a Cabernet Sauvignon. „Zamestnanci OZ Topoľčianky sa starajú tiež o atraktívnu Zubriu zvernicu, ale aj jedinečný anglický park a najnovšie ich portfólio činnosti tvorí aj chov včiel a produkcia medu,“ doplnila Debnárová.
Podľa jej slov je však hlavným cieľom lesníkov zabezpečiť trvalo udržateľný stav lesa, ktorý dokáže plniť produkčné i celospoločenské požiadavky. „Štátni lesníci z Topoľčianok však nezabezpečujú len plnenie úloh v oblasti lesného hospodárstva, ich činnosť je oveľa mnohotvárnejšia. Starajú sa aj o národné kultúrne pamiatky, akými sú anglický park či Poľovnícky zámok. Aj preto náš podnik zaradil toto miesto k prvým významným lesníckym miestam na Slovensku,“ dodal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Kőszeghy.