Z brehu Ružínskej priehrady odstránili prvých 10 nelegálnych stavieb

16.09.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Ružínska priehrada archív TASR.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) spoločne s občianskym združením Ružínska priehrada pristúpili po množstve výziev, na ktoré ich majitelia nereagovali, k odstráneniu nelegálnych stavieb nachádzajúcich sa v okolí tohto vodného diela. Vybrané miesta následne občianske združenie v spolupráci so sponzormi zrekultivuje využitím upcyklovaných plastov a vybuduje tu viaceré oddychové zóny.  

„Nelegálne objekty v okolí vodných diel živelne vznikajú celé desaťročia. Výnimkou nie je ani vodná nádrž Ružín, kde ich bolo identifikovaných 197. Slovenský vodohospodársky podnik začal v tejto veci konať už pred časom. V prvom rade boli na objekty vyvesené výzvy na ich odstránenie, no ako ukázala prax, za pár dni zmizli a ,majitelia´ objektov si z odstraňovania ťažkú hlavu nerobili," ozrejmil situáciu riaditeľ SVP Košice Maroš Giba.  

S rastúcim záujmom verejnosti o najväčší plastový problém východného Slovenska na Ružínskej priehrade narastá tlak na zodpovedné inštitúcie, aby priniesli trvalo udržateľné riešenia pre nádrž a jej okolie.

„Ružín dlhodobo bojuje s naplaveným odpadom, ktorý sa vďaka norným stenám osadeným na prítokoch nádrže a pravidelným brigádam darí čiastočne dostať pod kontrolu. Odpad ale vzniká aj na samotných brehoch Ružína, a to v okolí nelegálnych prístreškov, ktoré sú zdrojom znečistenia a v prírode nemajú čo hľadať, " pripomenul predseda OZ Ružínska priehrada Jozef Kojecký.

Po odstránení nelegálnych stavieb bude na vybraných miestach osadený nový mobiliár z upcyklovaných plastov, ktorý zabezpečí spolupracujúca nadácia.  Pôjde o lavičky, miesta na založenie táboráka aj koše na odpadky, ktoré budú súčasťou oddychových zón na zrekultivovaných častiach. Ružínska priehrada sa totiž v rámci problému odstraňovania plastov venuje aj téme ich opätovného využitia na nový účel. Inštalované lavičky z upcyklovaného plastu tak budú aj akousi symbolikou premeny problému, s ktorým vodná nádrž dlhodobo zápasí, na zmysluplný účel a podporu miestneho turizmu.

Po vyhodnotení pilotnej fázy projektu odstraňovania nelegálnych stavieb, podporenej občianskym združením Ružínska priehrada a obcami Jaklovce a Margecany, SVP plánuje pokračovať v odstraňovaní čiernych stavieb aj v ďalších lokalitách okolo Ružínskej priehrady.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice