Svätý Otec František prišiel na Luník IX 
Návšteva pápeža Františka na Slovensku.

16.09.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke požehnanie od Svätého Otca Františka na sídlisku Luník IX v Košiciach 14. septembra 2021. FOTO TASR – František Iván .

Pápež František prišiel v utorok popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretáva s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako 2000 ľudí. Svätý Otec sa následne presunie na štadión Lokomotíva, kde je na programe stretnutie s mladými.

Stretnutie s rómskou komunitou sa koná na priestranstve pred saleziánskym komunitným centrom. Saleziáni odovzdali pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených - Emílie a Zefirína - a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

Pápež sa veriacim prihovoril a spolu sa s nimi pomodlil Otčenáš. Tiež im dal požehnanie. V rámci svojej návštevy na Luníku IX venoval saleziánskej komunite tanier so svätým archanjelom Michalom. Tento špecifický tanier "fangotto", zhotovený majstrom Giacomom Cusumanom v dielni modernej produkcie caltagirónskej umeleckej keramiky, používali na stole staré sicílske rodiny ako jediný tanier pre všetkých. Keďže už dnes nespĺňa svoju pôvodnú funkciu, calatskí remeselníci z neho urobili dekoračný predmet. V jeho strede je vyobrazená slávna socha svätého archanjela Michala obklopená okrajom zdobeným špirálami akantových listov, ktorá je umiestnená vo Vatikánskych záhradách v blízkosti paláca governatorátu.

Podujatie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. V rámci príprav návštevy pápeža opravili napríklad prístupovú cestu na sídlisko, realizovali upratovacie práce vrátane výzdoby a na jednej z bytoviek pribudla murálna maľba, ktorá znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrovať má krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach. Dielo reaguje na myšlienky pápeža Františka.

Súčasťou návštevy Svätého Otca na Luníku IX je aj sprievodný program so svedectvami a kultúrno-duchovnými vystúpeniami. Pápež sa spolu s delegáciou previezol aj po Hlavnej ulici, kde z auta pozdravil stovky ľudí, ktorí v centre mesta sledujú jeho návštevu prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice