V Múzeu slovenskej dediny predstavia živú i neživú prírodu
FOTO: Oravská nedeľa v skanzene SNM v Martine dňa 12. júla 2020. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

10.09.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Naučiť sa pestovať rôzne rastliny, rozoznávať vodný hmyz či spoznať krásu Národného parku Malá Fatra môžu v nedeľu (12. 9.) návštevníci podujatia Človek a príroda v Múzeu slovenskej dediny v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Neživú prírodu bude zastupovať ryžovanie zlata a ukážky zlatiniek a iných minerálov vyryžovaných v slovenských potokoch a riekach. "Sukulenty, kaktusy a exotické orchidey predstavia súkromní pestovatelia a návštevníkom zároveň dajú cenné rady pri pestovaní. Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín pripraví výstavu mäsožravých rastlín, spojenú s predajom a pestovateľskou poradňou," uviedla Kiripolská.

Živú prírodu priblíži aj poradenstvo pri využití bylín. "Liečivé si budú môcť návštevníci kúpiť v bylinných zmesiach. Negatívne vplyvy rozširovania rastlín budú prezentované prostredníctvom poznávania inváznych rastlín," doplnila kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Výstavka Potvory z našich potokov predstaví bezstavovce žijúce v tečúcich vodách. "Návštevníci si budú môcť z misky vytiahnuť živú vodnú 'potvorku' a prizrieť sa jej bližšie pod mikroskopom. Nemenej zaujímavé bude aj oboznámenie sa s osobitosťami zo života hmyzu. Pracovníci Správy Národného parku Malá Fatra pripravia pre návštevníkov rôzne aktivity a ekohry. Okrem iného priblížia chránené územia Slovenska či naučia, ako spoznávať dreviny podľa kôry a listov," dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa v kostole z Rudna budú konať evanjelické a. v. služby Božie.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice