Samozber jabĺk sa začal na hornej Nitre o niekoľko dní neskôr ako vlani

08.09.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

FOTO: Samozber jabĺk v sade spoločnosti Fructop v Ostraticiach (okres Partizánske) láka množstvo ľudí zo širokého okolia. FOTO TASR - Radovan Stoklasa, 14. októbra 2019.

Ostratickí ovocinári spustili v týchto dňoch tohtoročný samozber jabĺk. Oproti minulému roku sa jeho začiatok posunul. Verejnosť ho bude môcť využiť do novembra, na výber má viacero druhov tohto ovocia.  

"Budeme mať k dispozícii sedem odrôd Gala, Golden Delicious, Jonagold, Topaz, Idared, Fuji a Pinova. Ľudia si ich budú môcť prísť nazbierať do začiatku novembra," povedal pre TASR Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop z Ostratíc (okres Partizánske).

Oproti minulému roku sa podľa neho začiatok termínu samozberu posunul, nešlo však o takú dlhú dobu ako u jahôd. "Úroda je tento rok štandardná, taká ako býva každý rok. Neboli veľké mrazy, čiže z našej strany je spokojnosť," ozrejmil.

Možnosť nazbierať si jablká v ostratickom sade využila i rodina z juhu Českej republiky. "Máme tu blízko v Hradišti rodinu, vzal nás sem strýko. Jabĺčka zjeme, upečieme z nich štrúdľu a koláče," priblížila Andrea.  

Verejnosť podľa Šeba v rámci zberu preferuje odrody jabĺk, ktoré sú vhodné na zimné uskladnenie, teda Golden Delicious, Fuji a Pinova, v prvých dňoch zberu ľudia preferujú aj odrodu Gala. "V našom sade umožňujeme aj zber tzv. padaviek. Používajú sa buď na výrobu štiav, do koláčov alebo na výrobu pálenky," dodal.

Ostratickí ovocinári pestujú momentálne jablone na ploche 40 hektárov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol