Dominanta Brezna bude atraktívnejšia
Pribudne niekdajší komín.

06.09.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Horehronská metropola ešte v júni začala s realizáciou projektu obnovy mestskej veže z roku 1830 na Námestí generála M. R. Štefánika, dominanty breznianskeho námestia. Práce postupujú podľa plánu a podľa primátora Tomáša Abela sa po rekonštrukcii ich historická pamiatka stane ešte zaujímavejšou atrakciou pre miestnych i turistov.

„Podľa historických fotografií mestská veža mala kedysi komín, ktorý viedol z bytu zvonára. Rozhodli sme sa, že ho ideme znovu postaviť. Zrekonštruovaná veža tak bude touto novinkou o niečo atraktívnejšia, iná, ako sme boli na ňu doposiaľ zvyknutí,“ konštatoval na mestskom webe Abel.

Breznianska samospráva revitalizuje národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je značne znehodnotená a zanedbaná, s cieľom zveľadiť majetok mesta, vytvoriť kultúrne a atraktívne prostredie verejného priestranstva centrálneho námestia.

Podľa Veroniky Boháčikovej z investičného odboru magistrátu zhotoviteľ diela, nitrianska firma, ktorá sa venuje obnovám historických budov, hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych pamiatok, práce začal vymedzením stavebného priestoru a výstavbou lešenia, nasledovala demontáž krytiny aj latovania, pričom sa zistilo, že vplyvom času a počasia bolo značne degradované.

„Potrebná je výmena niektorých nosných prvkov strechy a tie, ktoré sú v dobrom stave, ošetríme nátermi. Súčasne firma vykonala čistenie a sanáciu fasády, v rámci ktorej pripravila kvalitný podklad pod nové omietky. Interiér objektu vyčistila od holubieho trusu a začala so škrabaním omietok v byte zvonára,“ priblížila Boháčiková.

Zhotoviteľ by mal ukončiť práce do konca apríla budúceho roka. Po dokončení príde na rad kompletná obnova interiéru, realizácia nových elektroinštalácií, osvetlenia, výmena okenných a dverných konštrukcií.

Obnova fasády a vnútorných priestorov dominanty má podľa odhadu vyjsť samosprávu na zhruba 670.000 eur, čo mesto plánuje hradiť z viacerých zdrojov. Banskobystrický samosprávny kraj sa má podieľať sumou okolo 200.000 eur a zvyšok sa mesto okrem vlastných zdrojov snaží financovať aj z nenávratných finančných prostriedkov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice