V Kežmarku a v Levoči budú pamiatkari čistiť odkvapy na kultúrnych pamiatkach

02.09.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Inšpektori pamiatok Pamiatkového úradu (PÚ) SR budú v piatok a v sobotu (3. - 4. 9.) v Kežmarku a v Levoči za pomoci vlastníkov alebo správcov čistiť odkvapy na kultúrnych pamiatkach. TASR o tom informoval Branislav Rezník z PÚ SR.

Od roku 2014 v rámci Pamiatkového úradu SR pracuje odbor preventívnej údržby pamiatok. Jeho úlohou je podľa Rezníka okrem prehliadok nehnuteľných kultúrnych pamiatok vykonávať aj fyzické odstraňovanie drobných porúch. Medzi najrozšírenejšie zásahy patrí podľa Rezníka výmena rozbitých či nahradenie chýbajúcich kusov strešnej krytiny, chýbajúce oplechovania, upchaté dažďové zvody a podobne.

"Táto funkcia Pamiatkovému úradu SR pribudla vďaka projektu pod názvom Pro Monumenta – prevencia údržbou, ktorým sa systém preventívnej údržby pamiatok na Slovensku medzi rokmi 2014 až 2017 zaviedol, a to vďaka jeho podpore z finančného mechanizmu krajín EHP a Nórska. Zmysluplnosť preventívnej údržby pamiatok ocenili donori z Islandu, Lichtenštajnska a najmä Nórska (granty EHP), a tak už od roku 2019 naďalej financujú vylepšenie a dobudovanie efektívneho systému vyhľadávania porúch na historických objektoch a posudzovanie ich stavebno-technického stavu prostredníctvom projektu Pro Monumenta II," vysvetlil Rezník.

V piatok v Kežmarku a v sobotu v Levoči budú inšpektori pamiatok PÚ SR čistiť odkvapové žľaby a kontrolovať aj iné časti strešných konštrukcií na nehnuteľných pamiatkach v pamiatkových rezerváciách oboch historických miest.

Počas dňa budú zároveň v stánku Pro Monumenta na Hlavnom námestí v Kežmarku a Námestí Majstra Pavla v Levoči poskytovať bezplatné konzultácie o problémoch historických stavieb. "K dispozícii budú aj prehliadky špeciálnych pojazdných dielní, ukážky zlaňovacích techník a vybavenia a pokiaľ to počasie dovolí, tak aj ukážok inšpekcie nedostupných častí pamiatok pomocou dronov. Vlastníci pamiatok sa vopred prihlasujú prostredníctvom rezervačného formulára na webovej stránke www.promonumenta.sk," priblížil Rezník.

Počas dvoch dní sa 12 inšpektori budú podľa neho snažiť vyčistiť čo najviac odkvapov a zároveň šíriť myšlienku potreby priebežnej údržby nehnuteľných i hnuteľných pamiatok, ktorá významne prispieva k ochrane a zachovaniu ich originálnych pamiatkových hodnôt.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad