Oficiálny program osláv SNP sa začal preletom leteckej techniky

30.08.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Oficiálny program osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) odštartoval v nedeľu predpoludním preletom leteckej techniky Ozbrojených síl (OZ) SR a pietnym aktom kladenia vencov. Nasledovať budú príhovory najvyšších ústavných činiteľov, prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), krátky kultúrny program a zoskok výsadkárov.

Na oficiálnej časti dvojdňových osláv SNP sa z dôvodu pandémie COVID-19 tento rok v areáli Pamätníka SNP môžu zúčastniť len pozvaní hostia. Sú to najmä priami účastníci Povstania, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, najvyšší ústavní činitelia, predstavitelia diplomatických zastúpení v SR a zástupcovia politických strán. Pred areálom Pamätníka SNP sa pred začiatkom podujatia zhromaždilo aj niekoľko desiatok demonštrantov.

 Areál Pamätníka SNP bude pre verejnosť otvorený po skončení oficiálnej časti programu, teda približne od 13.00 h. Kapacita je pre pandemickú situáciu obmedzená na 1000 návštevníkov, vstúpiť je doň možné iba z Kapitulskej ulice.

Pre návštevníkov areálu je pripravených aj niekoľko sprievodných akcií, medzi nimi prezentácia OZ SR, beseda s účastníkmi protifašistického odboja a premietanie dokumentárnych filmov v Múzeu SNP, či dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie. V partizánskej zemľanke bude k dispozícii i dotykový vojenský terminál, ktorý okrem informácií o partizánskych bunkroch ponúkne možnosť vytlačiť si vlastný vojenský preukaz. Do 18.00 h je tiež možné bezplatne navštíviť stálu expozíciu a výstavné priestory Múzea SNP.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava