V areáli kaštieľa Betliar sa opäť koná Poľovnícky deň Gejzu Andrássyho

30.08.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

V areáli kaštieľa v obci Betliar v okrese Rožňava sa v sobotu koná v poradí už šiesty ročník Poľovníckeho dňa Gejzu Andrássyho. Návštevníci môžu obdivovať poľovnícke trofeje, ukážky sokoliarov a poľovníckych kynológov, súčasťou oficiálneho programu je i odovzdávanie vyznamenaní za zásluhy a rozvoj poľovníctva na Slovensku.

"Vzhľadom k pandemickým opatreniam sme radi, že je tu taká hojná účasť, počítam, že je tu niekoľko stoviek prítomných hostí," uviedol pre TASR predseda organizačno-právnej komisie Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Richard Snopko. Ako dodal, oficiálny program odštartoval slávnostným poľovníckym sprievodom a Svätohubertovskou omšou, ktorú nasledovalo odovzdávanie vyznamenaní.

"Návštevníci tu môžu vidieť ukážky poľovníckej kynológie. V neposlednom rade to budú ukážky sokoliarov s jastrabmi, orlami a rôznymi druhmi dravých vtákov. Takisto pred kaštieľom je možné, aby si návštevníci pozreli najvýznamnejšie trofeje za posledné obdobie z regiónov Revúcej, Gemera a Rožňavy, v podobe jeleních, danielích, muflóních aj srnčích trofejí," priblížil Snopko.

Organizácia podujatia v kaštieli v obci Betliar nadväzuje na odkaz Gejzu Andrássyho, ktorý mal v poľovníctve veľkú obľubu. Rovnako pokračoval aj v rozširovaní zvernice, ktorú v Betliari založil jeho otec Emanuel Andrássy. Zvernica patrí medzi najstaršie v súčasnosti fungujúce na Slovensku a zaradená bola aj medzi významné lesnícke miesta Slovenska.

Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar v spolupráci s Regionálnou organizáciou SPZ Gemer Rožňava – Revúca, Obvodnou poľovníckou komorou Rožňava, Lesmi Slovenskej republiky a obcou Betliar. Na aktuálnom ročníku sa zúčastnili aj zahraničné delegácie poľovníkov z Maďarska či Česka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice