B. Štiavnica sa zapája do európskeho projektu Dobrovoľnícke mestá +

23.08.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Mesto Banská Štiavnica sa zapojilo do medzinárodného projektu Volunteering Cities + (Dobrovoľnícke mestá +) v rámci programu Európskej únie URBACT III.

Ako je uvedené na stránke mesta, projekt je tvorený sieťou miest s vedúcim partnerom projektu - cyperským mestom Athienou - a jeho cieľom je rozšírenie povedomia o dobrovoľníctve, ako aj samotná implementácia dobrovoľníctva v partnerských mestách projektu na základe skúseností vedúceho partnera.

Sieť partnerských miest tvoria malé mestá s počtom obyvateľov približne 10.000. Okrem B. Štiavnice sú to grécka Agia, litovské Vilani a portugalská Aljustrel.

"Úlohou siete je prostredníctvom dobrovoľníctva riešiť problémy sociálneho vylúčenia a chudoby na komunitnej úrovni. Projekt je zameraný na medzigeneračnú spoluprácu, pri ktorej sa rôzne vekové skupiny dobrovoľníkov a cieľovej skupiny zapoja do práce na udržateľnom rozvoji kvality života komunity nášho mesta," uvádza stránka Banskej Štiavnice.

Sieť má pracovať na štruktúre dobrovoľníckych aktivít a prístupe "zdola-nahor", kde dobrovoľníci budú mať možnosť rozhodovať o aktivitách v rámci projektu a zároveň ich aj implementovať. Vedúcou expertkou projektu je Maria Joao Filgueiras Rauch z Portugalska.

Celkový rozpočet projektu je 549.517,80 eura, pričom pre mesto Banská Štiavnica to je 87.146,50 eura. Z rozpočtu budú hradené najmä mzdové výdavky, cestovné výdavky a ubytovanie, kancelárske potreby, náklady na stretnutia pracovnej skupiny, štúdie, expertízy a iné.  Každý partner projektu je povinný zriadiť miestnu pracovnú skupinu, ktorá bude pracovať na implementácii projektu a bude zložená z miestnych aktérov v oblasti sociálneho rozvoja.

Dĺžka trvania projektu je 18 mesiacov, do decembra 2022.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol