Posledným výkonom získal silák J. Barbarič sponzorskú tonu ovocia

23.08.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Držiteľ mnohých svetových i slovenských siláckych rekordov Juraj Barbarič sa s kariérou siláka rozlúčil v nedeľu dobročinnou akciou vo výškovej budove monobloku Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Symbolicky, vo veku 63 rokov, pokoril spolu 63 poschodí nesúc 63-kilogramové závažie. Zdolaním 1638 schodov zabezpečil pacientom hospitalizovaným v UNLP sponzorský dar 500 kilogramov ovocia. Rovnaké množstvo "vyniesol" aj pre sedemročného Patrika, ktorému v útlom veku diagnostikovali detskú mozgovú obrnu.

"Každým vyjdeným schodom pripisoval k pôvodnému množstvu sponzorského daru, 370 kilogramom ovocia desať kíl pre nemocnicu a rovnaký diel pre Paťka," priblížila TASR dohodnuté pravidlá komunikačná špecialistka UNLP Košice Ladislava Šustová s tým, že svoj náklad niesol Barbarič v zlatej smetnej nádobe, keďže je dlhoročným zamestnancom firmy, ktorá v Košiciach likviduje domový odpad.  

Aj keď sa mal Barbarič na svoj posledný výkon vopred fyzicky pripravovať, podľa Šustovej slov sa nedeľná akcia nezaobišla bez pomoci zdravotníkov. "Po 47. poschodí vynášky sme mu volali, lebo dostával kŕče, službukonajúcu internú lekárku, ktorá mu pichla intravenózne magnézium, potom pokračoval ďalej, pred zdolaním posledných deviatich poschodí dostal na dodanie energie i glukózu," ozrejmila s tým, že i pre tieto prestávky sa Barbaričovi podarilo dosiahnuť osobný cieľ neskôr, než pôvodne predpokladal. "Môj posledný výkon v kariére som zvládol vďaka stovkám pacientov a môjmu veľkému priateľovi Paťkovi, na ktorých som po celé tie hodiny výstupu s ťažkým závažím myslel," vyjadril sa Barbarič.

Prvým siláckym výkonom Barbariča, ktorý počas svojej jednej pracovnej zmeny odtiahne a zodvihne najmenej 450 kontajnerov s objemom 1100 litrov, bolo ťahanie poschodového autobusu s váhou 22 ton. "Medzi jeho top rekordy patrí ťahanie 22 naložených nákladných vagónov s hmotnosťou 1000 ton na vzdialenosť 300 metrov," doplnila Šustová s tým, že Barbarič je držiteľom šiestich siláckych rekordov zapísaných v Guinnessovej knihe.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava