Mesto Senica predstavilo pamätnú mincu k 625. výročiu udelenia privilégií

20.08.2021 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Ilustračné foto:

V rámci cyklu letných prednášok Leto v múzeu mesto Senica predstavilo pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

"Aj takýmto spôsobom sa snažíme pripomínať históriu mesta, ktorá je naozaj bohatá. Tohtoročné 625. výročie od udelenia mestských výsad pre Senicu je ideálnou príležitosťou, ako pripomínať dôležité momenty z histórie a vytvárať tak základ pre zdravý lokálpatriotizmus," uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Minca s priemerom 25 milimetrov, ktorá je vyrobená z kovovej zliatiny vo farebnom prevedení ako bronz, má na jednej strane vyobrazený námet s postavou svätého Martina s mečom – patróna Senice, a latinským nápisom Sigillum oppidi Senic 1396. "Vyrazená grafika je inšpirovaná stredovekou mestskou pečaťou Senice. Na opačnej strane mince je zasa vyrazený nápis odkazujúci na 625 rokov od udelenia mestských privilégií pre Senicu," informovala Moravcová.

Privilégiá udelil mestu panovník Ctibor zo Ctiboríc. Stalo sa tak 24. júna roku 1396. Listina z tohto obdobia sa nezachovala. "No keďže bolo v starých časoch zvykom nechávať si udelené výsady opakovane potvrdzovať novými panovníkmi, jej doslovný prepis zachytáva pečatná listina z roku 1464, ktorá je zároveň absolútne najstaršou dochovanou senickou písomnosťou uloženou v skalickom archíve," doplnil kurátor Múzea Senica Tomáš Motus.

Pamätnú mincu si bude možné zakúpiť v turisticko-informačnej kancelárii Infosen, ktorá sídli v priestoroch domu kultúry na Námestí oslobodenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice