Vo viacerých obciach Bardejovského okresu platí zvýšený SPA

17.08.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto:
 

Vo viacerých obciach Bardejovského a Staroľubovnianského okresu platí po búrkach zvýšený stupeň povodňovej aktivity (SPA). Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, prednosta Okresného úradu v Bardejove vyhlásil v pondelok (16. 8.) k 21.00 h na Hornej Topli v územnom obvode okresu Bardejov tretí SPA.

Silné búrky sa vyskytli v spomenutých okresoch v nedeľu (15. 8.). Vplyvom silných zrážok a búrkovej činnosti došlo podľa Bocáka aj počas pondelňajšieho večera na viacerých miestach východného Slovenska k zvýšenej povodňovej aktivite.

"Správca toku vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni v lokalitách, kde to hladina vody dovoľuje a zároveň sleduje aktuálnu hydrologickú situáciu. Ide najmä o odstraňovanie nánosov zátaras a pomiestnu stabilizáciu poškodených korýt vodných tokov. V súvislosti s povodňami je v postihnutých lokalitách 60 pracovníkov a 35 kusov techniky," povedal Bocák.

"K dnešnej 9.00 h boli v súvislosti s hydrologickou situáciou tretie SPA vyhlásené v obciach Zborov, Kurov, Hrabské, Lenartov, Snakov, Gerlachov, Malcov v okrese Bardejov a v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa. Tretí SPA je vyhlásený aj na Hornej Topli v okrese Bardejov. Druhé SPA sú vyhlásené v obciach Rokytov, Cigeľka, Tarnov, Zlaté v okrese Bardejov a na tokoch v územnom obvode okresu Bardejov," doplnil Bocák.

Stupne povodňovej aktivity sa podľa jeho slov môžu počas dňa meniť v závislosti od aktuálnej hydrologickej situácie a priebehu záchranných a zabezpečovacích prác.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača