Tradičná Zámska púť viedla na Hlohovský zámok

16.08.2021 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Sviatok Nanebovzatia Panny Márie sa v meste Hlohovec viaže k tradičnej Zámskej púti, tohtoročná sa uskutočnila v nedeľu v ranných hodinách. O 8.40 h sa z Námestia sv. Michala vydala procesia sprevádzaná dychovou hudbou na Hlohovský zámok. Na jeho nádvorí sa konala slávnostná omša.

Dôvod vzniku púte súvisí s neskorogotickým  reliéfom narodenia, ktorý je umiestnený v zámockej kaplnke. Znovu ju požehnali po ukončení rekonštrukcie zámku v roku 2019. Existencia reliéfu je doložená už v roku 1780. Vtedy sa stal predmetom náboženskej úcty obyvateľov Hlohovca i okolia a pravdepodobne už v 18. storočí sa zámocká kaplnka aj stala miestom Zámskej púte, ktorá sa každoročne konala na sviatok Nanebovzatia Panny Márie 15. augusta. Ukončili ju v čase, keď bol Hlohovský zámok v dezolátnom stave a  reliéf musel byť z kaplnky premiestnený. Ide o časť oltára z Dómu sv. Martina v Bratislave, odtiaľ ho v roku 1734 pri prestavbe odstránili.

V súčasnosti sa originál nachádza v expozícii stredovekého umenia Slovenskej národnej galérie a v Hlohovci je jeho kópia, ktorá vznikla zásluhou vtedajšieho podniku Slovakofarma. Zhotovili ju umelecký rezbár Ľudovít Pisár a akademický sochár Jaroslav Kuba. Výnimočnosť tohto diela si v roku 1995 pripomenulo i ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktoré 30. novembra 1995 vydalo známku Majster Narodenia z Hlohovca: Narodenie z Hlohovca, na ktorej je drevorezba zobrazená.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava