Hvezdáreň v Hlohovci pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd

12.08.2021 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja. Účastníci pozorovania by mali mať so sebou karimatku, informuje o tom hvezdáreň na svojom webe.

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne. V auguste má v programe pre nádejných hvezdárov a ich rodičov Kamilkine dobrodružstvá s Malým Princom o slnečnej sústave (14. 8.) a na 27. augusta deň otvorených dverí. Ponúkne prehliadku hvezdárne a jej prístrojového vybavenia, odborné pozorovacie programy  v oblasti  premenných hviezd, slnečnej astronómie, medziplanetárnej hmoty a rádioastronómie. Program v planetáriu bude variovaný podľa veku návštevníkov a nebude chýbať ani beseda k témam astronómie, astrofyziky a kozmonautiky.

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci ročne navštívi okolo 20.000 ľudí. Jej vznik ovplyvnil veľký úspech ľudstva v roku 1957 -  vypustenie prvej umelej družice Zeme. Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stala krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied, zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur