V Múzeu slovenskej dediny v Martine ukázali výrobu textilu

09.08.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev pripomenuli v nedeľu návštevníkom Múzea slovenskej dediny v Martine na podujatí Ľanová nedeľa.

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Mileny Kiripolskej ukázala folklórna skupina (FS) Podhradie zvyky pri bielení plátna a ako sa do Podhradia dostal prvý šijací stroj. "Členovia folklórnej skupiny predviedli aj obšívanie kobercov, vyšívanie a šitie na šliapacom šijacom stroji," uviedla.

FS z Bystričky predstavila práce pri praní a žehlení textilu v minulosti. "Napríklad rajbanie kobercov, ručné pranie odevu a bielizne v koryte na 'rumpli' a v ručnej drevenej práčke. Aj hladenie textilu žehličkami, ktoré sa zohrievali na platni alebo pomocou uhlíkov, či mangľovanie uterákov na stolovom ručnom mangli. S ľudovým odevom z rozličných kútov Slovenska a jeho súčasťami zoznámila návštevníkov FS Lysec z Belej-Dulíc a celý deň vyhrávala Podhradská muzika," dodala Kiripolská.

"Práce pri spracovávaní ľanu od česania a trepania cez pradenie ľanovej nite až po tkanie plátna na krosnách sme predstavili počas celého programu. Najmenší návštevníci si mohli vyrobiť v tvorivej dielni tkanice na krosienkach, 'špuľke', doštičke alebo na prstoch. Utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky," dodala Kiripolská.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava