V meste Myjava obnovili pamätníky obetiam I. a II. svetovej vojny

02.08.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Na snímke z 15. júla 2018 je menoslov padlých vojakov v prvej svetovej vojne na pomníku pri evanjelickom kostole v Turej Lúke, mestskej časti Myjavy.

V rámci projektu s názvom Obnova pamätníkov v Turej Lúke zrealizovala nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc v druhej polovici júla reštaurovanie pamätníka obetiam 1. svetovej vojny a pamätníka vojakom Červenej armády. TASR o tom informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Oba sa nachádzajú v parku pri evanjelickom kostole v mestskej časti Turá Lúka. "Druhý konkrétne na mieste, kde podľa nápisu na pomníku padli dvaja červenoarmejci pri oslobodzovacích bojoch v roku 1945," uviedol Hrin.

Ako doplnil, práce pozostávali predovšetkým z čistenia od starých nánosov a machov na pomníkoch, soche a podstavci, odstránenia starých cementových plomb a zvetraných častí kameňa, doplnenia a domodelovania všetkých chýbajúcich častí aj opravy prasklín a obruby.

"Nasledovalo farebné zjednotenie doplnených častí, obnova písma a kompletná konzervácia objektov. Projekt bol finančne podporený z dotačného programu Ministerstva obrany SR sumou 2475 eur, vlastné spolufinancovanie bolo vo výške 280 eur. Celkové náklady na obnovu týchto dvoch pamätníkov dosiahli hodnotu 2755 eur," informoval hovorca mesta.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol