Rozhľadňa na vrchu Jasenina ponúka výhľad až na cíp Vysokých Tatier

02.08.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Turistická rozhľadňa na vrchu Jasenina nad obcou Ďubákovo v Poltárskom okrese ponúka nielen panoramatický výhľad na Novohrad. „Okrem Lučenca a Poltára môžu turisti pozorovať aj línie kopcov v Maďarsku. Pri dobrej viditeľnosti je možné pozorovať až cíp Vysokých Tatier,“ uviedla pre TASR Linda Ágoštonová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Ako dodala, výstup na Jaseninu s výškou 995 metrov nad morom sa začína v obci Ďubákovo. „Ak prídu ľudia autom, môžu zaparkovať na malom námestí v blízkosti kultúrneho domu, alebo ešte prejsť na kraj dediny, kde sa dá odstaviť auto,“ spomenula.

„Tam sa nachádza smerovník, na ktorom je napísané, že o trištvrte hodiny budú na Jasenine. Stačí sledovať červenú turistickú značku a po nenáročnom stúpaní budú v cieli,“ poznamenala s tým, že chôdza je celý čas po lesnej ceste.

Podľa nej od začiatku trasy majú záujemcovia čo pozorovať. „Otvorená a zvlnená krajina pasienkov a osamelých stromov poteší zrak každého turistu. Keď sa po chvíli stúpania pozrie za seba, uvidí aj hrebeň Nízkych Tatier či bližšie Podpoľanie,“ zdôraznila a doplnila, že pred záverom výstupu si môžu ľudia oddýchnuť na lavičkách, ktoré sú v blízkosti dreveného kríža. Trasa vedie aj brezovým hájom, vidieť tiež možno husté paprade, ľubovník bodkovaný, materinu dúšku a lesné maliny. Príchod do cieľa signalizuje nielen drevená rozhľadňa, návštevníkom sú k dispozícii aj drevené stoly s lavicami a altánok s ohniskami.

Na lúkách v okolí rozhľadne sa nachádzajú tabule, ktorými Štátna ochrana prírody návštevníkov upozorňuje, že prechádzajú cez chránený areál a štvrtý stupeň ochrany.

„Chránené územie bolo vyhlásené v roku 1990 na územnú ochranu pôvodnej slatinno-rašelinnej vegetácie. Rastie tu niekoľko chránených a ohrozených druhov rastlín z čeľade vstavačovitých,“ podotýka a dodáva, že z drevín na tomto území rastie vŕba trojtyčinková, ktorá sa tam vyskytuje na jednej z najsevernejšie položených lokalít.

OOCR informuje, že výstavbu 10 metrov vysokej drevenej rozhľadne uskutočnila obec Krná (okres Poltár) v rokoch 2007-2009. Každoročne sa na tento vrch organizuje turistický výstup. Od rozhľadne môžu turisti ďalej pokračovať do obce Málinec, predpokladaný čas tejto trasy sú dve hodiny a 20 minút. Vybrať si tiež možno z cieľov, ktorými sú Brložno, Štefančíkovci a obec Kokava nad Rimavicou.

      

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice