O titul medzinárodného majstra Slovenska v strihaní oviec bojuje tucet strihačov
Ilustračné foto:

02.08.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Podmaník

Jedenásť slovenských a jeden český strihač oviec súťažia od sobotného rána v Liptovskej Lúžnej o prestížny titul medzinárodného majstra Slovenskej republiky v strihaní oviec. V poradí 17. ročník podujatia pripravilo po ročnej pandemickej prestávke Družstvo chovateľov oviec Liptovská Lúžna v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz (ZCHOK).

Ako TASR informoval predseda predstavenstva ZCHOK Igor Nemčok, samotná súťaž pozostáva z troch kôl, po ktorých postúpia najlepší do finále. „Nehodnotí sa len čas, ale aj kvalita strihania – poranenie ovce, nedostrihnutie, zaobchádzanie s ovcou a podobne. Výsledné hodnotenie je v podstate kombináciou času a kvality strihania,“ priblížil Nemčok.

Ako dodal, aktuálnym rekordérom je Poliak Kristián Jaroš, ktorý dokázal jednu ovcu ostrihať za 56 sekúnd. Druhý najlepší výkon drží Slovák Marek Marko (58 sekúnd). Po dvoch sobotných kolách je priebežným lídrom práve Marek Marko – zootechnik z Roľníckeho družstva Hron Slovenská Ľupča.

Podujatie je podľa Nemčoka v prvom rade propagáciou chovu oviec na Slovensku. Jeho súčasťou je okrem možnosti ochutnávky a nákupu ovčích produktov aj súťaž v pití žinčice.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol