Zabudnutá huta Etelka roky chátrala
Teraz sa bojuje o jej záchranu.

30.07.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Národná kultúrna pamiatka (NKP) huta Etelka, nachádzajúca sa v obci Nižná Slaná v časti Nižnoslanská Baňa v okrese Rožňava, po rokoch chátrania upadla do zabudnutia. Niekdajšie železné srdce Gemera teraz čaká na svoju záchranu a to vďaka neziskovej organizácii Barbora, ktorá chce z technickej pamiatky a okolitého areálu vytvoriť kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa verejnosť mohla dozvedieť viac nielen o histórii baníctva a hutníctva na Gemeri.

„Gemer bol železným srdcom Uhorska, huta Etelka zas bola železným srdcom Gemera. V týchto priestoroch sa od polovice 19. storočia spracovávala železná ruda a vyrábali sa hutnícke polotovary, ktoré sa rozposielali do celého sveta,“ uviedol predseda správnej rady neziskovej organizácie Barbora Jiří Vitáloš.

Huta v Nižnej Slanej bola postavená grófom Emanuelom Andrássym, ktorý ju pomenoval po svojej matke. Spracovávanie železnej rudy v tunajšej vysokej peci ukončili na začiatku 20. storočia, samotná huta však naďalej slúžila na iné účely. „Hlavne po druhej svetovej vojne slúžil areál Nižnoslanskej Bani ako skladové a administratívne priestory. V 90. rokoch 20. storočia prešla Etelka do súkromných rúk ukrajinskej spoločnosti,“ poznamenal Vitáloš s tým, že huta a jej areál postupom času zarástla stromami a upadla do zabudnutia.

Pred šiestimi rokmi sa Etelku podarilo do vlastníctva získať neziskovej organizácii Barbora, ktorá sa v spolupráci so spoločnosťou Elgeo – Banská snaží NKP zachrániť a zrevitalizovať. „Naším cieľom je tento priestor dostať do pôvodného stavu z roku 1910. V súčasnosti prebieha architektonický a stavebný prieskum, naplánovaný máme statický prieskum a následné vytvorenie projektovej dokumentácie, ktorá by slúžila na rekonštrukciu Etelky,“ povedal Vitáloš s tým, že predlohou plánov na rekonštrukciu sú dobové fotografie zachytávajúce pôvodný stav technickej pamiatky.

Myšlienkou záchrancov huty Etelka je vytvoriť v areáli kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa návštevníci mohli zoznámiť s históriou baníctva a hutníctva na Gemeri. Súčasťou plánov je i malý amfiteáter na organizovanie rôznych podujatí či priestory na ubytovanie. V interiéri samotnej huty by mohla byť umiestnená expozícia múzea mineralógie, baníctva a geológie, organizovať by sa tu mali i rôzne výstavy.

Podľa Vitáloša je proces revitalizácie NKP mimoriadne ťažký a to najmä pre chýbajúce finančné prostriedky a náročnosť získavania dotácií z verejných zdrojov. „Po šiestich rokoch podávania žiadostí sa nám konečne podarilo získať z Ministerstva kultúry SR dotáciu na architektonický a stavebný prieskum,“ poznamenal Vitáloš s tým, že takmer všetky investície do huty zatiaľ smerovali z vlastných zdrojov neziskovej organizácie, ktorá na záchranu Etelky zriadila aj transparentný účet. Doposiaľ išlo o desaťtisíce eur, projekt komplexnej obnovy huty by si však podľa Vitáloša vyžadoval investíciu vo výške minimálne dvoch miliónov eur.

V rámci areálu huty aktuálne vzniká novostavba návštevníckeho centra, ktoré by malo slúžiť ako vstupná brána Etelky s možnosťou získania informácií o jej histórii. Verejnosti by malo byť prístupné už na jeseň. „V minulosti patril Gemer medzi veľmi bohaté regióny Uhorska. Svedčí o tom množstvo technických a kultúrnych pamiatok, z ktorých každá potrebuje ochranu a opravu,“ uzavrel Vitáloš s tým, že o hutu Etelku sa už dnes zaujíma množstvo turistov z Poľska, Česka i Maďarska.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice