Tohtoročný Gorazdov Močenok sa koná najmä v online priestore

26.07.2021 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Svätou omšou vo Farskom kostole sv. Klimenta v Močenku v okrese Šaľa sa v nedeľu začal celonárodný festival kresťanského divadla Gorazdov Močenok. Záujemcovia môžu počas tohtoročného 29. ročníka sledovať divadelné predstavenia a dielne online, naživo sa uskutoční duchovná časť a sprievodné akcie, informovali organizátori festivalu občianske združenie (OZ) KREDIV, obec Močenok a spoluorganizátor Farnosť Močenok. Festival vyvrcholí v nedeľu 1. augusta slávnostnou pontifikátnou svätou omšou pri príležitosti 30. výročia biskupskej vysviacky vojenského ordinára Františka Rábeka, ktorý bude omšu celebrovať.

Súťažné divadelné inscenácie budú počas celého trvania festivalu zverejnené na webovom sídle www.krediv.sk, kde si ich môžu záujemcovia pozrieť kedykoľvek v rámci celého týždňa. Prostredníctvom skupinových videohovorov sa uskutočnia rozborové semináre.

Odborná porota bude zložená z divadelných profesionálov, režiséra, dramatika a dramaturga Michala Babiaka, režisérky a dramaturgičky Zuzany Galkovej a kritika a programového riaditeľa festivalu Scénická žatva Mateja Moška. Víťaz súťažnej časti festivalu získa návrh na účinkovanie na 100. výročí festivalu Scénická žatva v roku 2022.

Súčasťou festivalu sú tvorivé divadelné dielne. V tomto roku si môžu záujemcovia vybrať z troch dielní vedených lektormi. Tvorivá výučba bude v každej dielni prebiehať formou skupinových videohovorov v ôsmich blokoch. Dielňa tvorivého písania je určená pre záujemcov od 13 rokov, dielňa detskej dramatickej tvorivosti pre deti od šesť rokov a režisérov/vedúcich detských divadelných súborov a dielňa činohernej réžie a dramaturgie pre ľudí od 16 rokov.

„Rodáci sv. Gorazda sa aj takýmto spôsobom hlásia k jeho odkazu a šíria kresťanskú kultúru. Týmto konkrétnym spôsobom účinne napomáhajú, aby sme boli pokračovateľmi cyrilo-metodských hodnôt, ktoré sú obohacujúce a aktuálne aj dnes,“ vyzdvihol organizátorov festivalu nitriansky biskup Viliam Judák.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava