Dobrovoľní hasiči vo Veľkom Šarišu v  sobotu súťažili
 V nedeľu už boli nasedení pri povodni.

13.07.2021 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Mesto Veľký Šariš v okrese Prešov, ktoré je Európskym mestečkom športu 2021, hostilo v sobotu (10. 7.) súťaž dobrovoľných hasičských zborov (DHZ). Hneď v nedeľu (11. 7.) pomáhali miestni dobrovoľní hasiči pri povodni v obci Malý Šariš, TASR o tom informovala Veronika Lazoríková z mestského úradu.

Na druhom ročníku súťaže o pohár primátora mesta si podľa jej slov v požiarnom útoku zmeralo sily spolu 21 družstiev DHZ z okolia. Ako v súvislosti s prácou hasičov uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Ľubomír Toďor, je náročná a nie každý, kto má o ňu záujem, sa profesionálnym hasičom i stane. "V poslednej dobe je problém, keď sa k nám uchádzači hlásia, aby splnili fyzické či psychologické vyšetrenia. Prechádza nám len 20 percent uchádzačov," ozrejmil.

Dosiaľ najväčšou akciou hasičov z DHZ vo Veľkom Šariši bola pomoc pri hasení požiaru šarišského hradného kopca minulý rok. Za zmienku tiež podľa slov veliteľa miestnych dobrovoľníkov Mareka Galu bol i zásah pri požiari rodinného domu v miestnej časti Kanaš v apríli tohto roka.

"V nedeľu sme však boli povolaní do obce Malý Šariš k zaplaveným rodinným domom," doplnil. Ako dodal, šesť členov zásahového tímu miestneho DHZ sa vie rýchlo zmobilizovať a na mieste udalosti "zachrániť to, čo sa ešte dá". I preto ich podľa jeho slov krajské operačné stredisko HaZZ často vyzýva o pomoc v prípade, že profesionálni hasiči z okolia sú aktuálne na inom výjazde.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača