Mesto Levice zrevitalizuje hradný park
Poslanci na to schválili takmer pol milióna eur.

06.07.2021 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie. Mestskí poslanci schválili na prvú etapu revitalizácie parku 466.456 eur, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Obnova hradného parku dlhé roky viazla. Príčinou bolo, že areál nepatril mestu, ale bol vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Mesto získalo hradný park do vlastníctva v roku 2017 zámennou zmluvou s Nitrianskym samosprávnym krajom. O rok neskôr dala radnica spracovať návrhy revitalizácie hradného parku. Krajinno - architektonické štúdie pre mesto pripravili študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Ich úlohou bolo dôkladne zmapovať súčasný stav riešeného priestoru v rámci terénneho prieskumu, vypracovať analýzy historického vývoja a súčasného stavu priestoru a na základe vedomostí a poznatkov získaných terénnym prieskumom a analýzami navrhnúť spôsob riešenia parkového priestoru pri Levickom hrad.

Študenti pripravili štyri variantné riešenia, v ktorých boli zohľadnené požiadavky a priority mesta. Medzi nimi bolo okrem iného obnovenie jazierka, revitalizácia zelene, riešenie hlavných a vedľajších chodníkov, ihrisko a menšie pódium na konanie spoločensko-kultúrnych akcií. Podmienkou bolo rešpektovanie blízkosti historickej pamiatky so zabezpečením priehľadov na objekt hradu. V rámci výskumu sa uskutočnila analýza existujúcich drevín. V parku sa nachádza množstvo rôznorodých zdravých vzrastlých drevín. V rámci revitalizácie sa odstránia choré dreviny a bude sa realizovať aj nová výsadba stromov a trvaliek.

Revitalizáciu parku bude robiť mesto na etapy. „Rekonštrukciou parku získa Levický hrad okolie primerané dominante mesta a obyvatelia získajú nový priestor na oddych a trávenie voľného času,“ skonštatovala Macáková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice