Vtedy: Výšivkárka Veronika Golianová z Detvy 
Veronika Golianová z Detvy sa už viac ako 60 rokov venuje vyšívaniu krivou ihlou.

18.05.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: Z.Hausová

Detvianska výšivka je typická hustým srdiečkovým stehom, umožňujúcim vyrezávať časti látky. Na vyšívanie sa používa krivá ihla - háčik, ktorým sa látka prepichuje.

Veronika Golianová čerpá námety zo starých ľudových motívov, pričom uplatňuje vlastnú fantáziu. Z farieb prevláda žltá, biela, no používa aj ostatné živé farby.

Kedysi detvianska výšivka zdobila oplecká i sukne krojov, mužské košele a detské šaty - kitle. Dnes sa uplatňuje na krojoch pre folklórne súbory i bytových doplnkoch, ako napríklad obrusoch, dečkách, prestieraniach a podobne.

 

                 

FOTO: Veronika Golianová čerpá námety na výšivky zo starých ľudových motívov, pričom uplatňuje vlastnú fantáziu. Foto: archív TASR/16. mája 1985.

Sedemdesiatročná Veronika Golianová odovzdáva svoje skúsenosti nielen ženám v Detve, ale aj na kurzoch vyšívania, ktoré organizuje Zväz žien na Slovensku. Desať rokov, až do odchodu na dôchodok, bola Veronika Golianová vedúcou prevádzky Detvianske ľudové umenie, ktorú pri MsNV v Detve zriadili v roku 1968.

Vedenie prevádzky po nej prevzala dcéra Vilma Hojčová. Dnes v prevádzke pracuje 40 žien z Detvy. Ročne tu predajú ľudovoumelecké výrobky za 500 tisíc korún. Súčasťou prevádzky je aj Detvianska izba, ktorá znázorňuje život v starej Detve. Veľký záujem o detvianske výšivky prejavujú aj zahraniční turisti a Slováci žijúci v zahraničí.

 

               

FOTO: Po Veronike Golianovej sa vedenia prevádzky v Detve ujala jej dcéra Vilma Hojčová (vľavo).  Foto: archív TASR/16. mája 1985.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol