Včasnostredoveký mohylník ožíva na 3D modeli

28.06.2021 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Včasnostredoveký mohylník v  extraviláne Skalice v polohe Kopečnica patrí k výnimočným pamiatkam pochádzajúcim aj z obdobia Veľkej Moravy. Informoval o tom Pamiatkový úrad SR.

Nachádza sa na severozápadnom svahu Tureckého stola, ktorý je jedným z najzápadnejších výbežkov Bielych Karpát nad Dolnomoravským úvalom. „Skalický mohylník tvoria mohyly rôznej veľkosti, od takmer neviditeľných násypov vysokých približne 30 centimetrov po najväčšie mohyly o výške dva až dva a pol metra s priemerom do 28 metrov," informuje úrad.

Mohylník bol v minulosti skúmaný viacerými bádateľmi a zároveň bol v rôznych obdobiach ničený hľadačmi „pokladov“. Veľká časť mohýl je preto čiastočne alebo výrazne narušená, vrátane nedávneho poškodenia nelegálnymi výkopmi alebo ťažkými lesnými mechanizmami.

"V rokoch 2018 a 2019 uskutočnili archeológovia Pamiatkového úradu SR v priestore mohylníka nedeštruktívny výskum s využitím viacerých metód ako identifikácia mohýl na základe dát získaných leteckým laserovým skenovaním, povrchový prieskum v teréne, základná dokumentácia mohýl, porovnanie digitálneho modelu reliéfu a výškopisného modelu s využitím viacerých vizualizačných filtrov s údajmi zo starších výskumov a s aktuálnou situáciou, či geofyzikálny prieskum. V priestore mohylníka v lese bolo zistených 66 mohýl,“ uviedol Pamiatkový úrad SR.

Mohyly aj zásahy do nich sú dobre viditeľné na digitálnom 3D modeli, ktorý bol spracovaný z dát získaných leteckým laserovým skenovaním, ktoré Pamiatkovému úradu SR poskytol Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. Vizualizácia využíva farebné zobrazenie zvýrazňujúce terénne nerovnosti.

Model je dostupný na platforme Sketchfab na adrese bit.ly/3pFnM61. Pamiatkový úrad SR jeho spracovaním pokračuje v sérii 3D modelov archeologických nálezísk, ktoré sprístupňuje pri príležitosti Európskych dní archeológie 2021.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava