V ČOV Rakytovce hniezdi 40 druhov vtákov, najnovšie aj bocian

28.06.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Monitoring vtáctva v areáli čistiarne odpadových vôd (ČOV) v banskobystrickej časti Rakytovce opäť potvrdil veľký počet zahniezdených druhov. Novinkou je prítomnosť bocianov.

Ako TASR informovala Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis, v druhom ročníku monitoringu vtáctva v areáli ČOV zaznamenali výskyt až 40 druhov vtáctva. Pritom 30 z nich tam podľa metodiky Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko aj hniezdi.

Okrem bežných operencov, ako sú belorítky, drozdy či dážďovníky, ornitológ Imrich Kováč zaznamenal aj výskyt zriedkavých druhov, napríklad pŕhľaviara čiernohlavého, stehlíka konôpku a strakoša obyčajného. "O prekvapenie sa postarali bociany, ktoré na jar zahniezdili na jednom z vyšších objektov v areáli," pripomenula Ragalová Hromadová.

„Monitoring ukazuje, že opatrenia, ktoré v areáli realizujeme v rámci projektu Ochrana a podpora biodiverzity v technických areáloch, majú zmysel. Čisto technický areál sa postupne stáva oázou biodiverzity. Naďalej chceme pokračovať v prírode blízkej údržbe areálu a v najbližšom období plánujeme napríklad výsadbu kvetnatých pásov. Verím, že budeme príkladom a inšpiráciou aj pre ďalšie firmy a samosprávy," uviedol Peter Martinka, generálny riaditeľ Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, ktorá areál spravuje. Projekt podpory biodiverzity realizuje v spolupráci s Nadáciou Ekopolis od roku 2017.

Prírode blízkou údržbou vybraných častí areálu postupne vytvárajú prostredie vhodnejšie pre vtáctvo, ale aj iné pôvodné druhy živočíchov a rastlín. Pre vtáctvo tam boli inštalované búdky a polobúdky či hniezda pre belorítky. Okrem toho tam vysadili cez dvesto listnatých stromov a krov, ktoré už operencom začínajú poskytovať úkryt a potravu. Jazierko s dažďovou vodou slúži aj ako napájadlo a na kvetnatej lúke v jeho okolí zase nájdu rôzne semienka a hmyz.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača