Nová expozícia vo Vile Rákoci predstavuje remeslá predkov

28.06.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

V priestoroch Vily Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch otvorilo v uplynulých dňoch Šarišské múzeum v Bardejove novú národopisnú expozíciu Remeslá našich predkov.

"Nová expozícia umožní všetkým návštevníkom a osobitne návštevníkom, ktorí si už prezreli aj neďaleké Múzeum ľudovej architektúry - skanzen, aby si rozšírili etnografický obraz Bardejova a jeho širokého okolia o ľudový odev, zvyky a obyčaje regiónu horného Šariša, zľudovené mestské remeslá, ako sú klobučníctvo, obuvníctvo, debnárstvo, medovnikárstvo a najmä hrnčiarstvo reprezentované majstrom Jánom Frankovičom. Rovnako i o domácu špecializovanú výrobu, ako sú píšťaľkárstvo, košikárstvo, tkáčstvo a šindliarstvo," uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov Radomír Jančošek.

Objekt vily, v ktorej sa expozícia nachádza, je klasicistickou stavbou zo začiatku 19. storočia. Spočiatku ju vlastnila šľachtická rodina Szirmayovcov, príbuzných Rákociovcov, a od roku 1830 sa stali jej majiteľmi Dessewffyovci. Pre potreby Šarišského múzea bola adaptovaná v roku 1965. Odvtedy až do najnovšej rekonštrukcie v rokoch 2017 až 2018 bola v budove okrem prevádzkových priestorov národopisného oddelenia múzea aj staršia národopisná expozícia z roku 1970. Rekonštrukcia objektu, ktorú financoval zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj (PSK) a stála takmer milión eur, odstránila najvážnejšie problémy budovy.

Kým v roku 2019 dosiahla podľa Jančošeka návštevnosť Šarišského múzea v Bardejove až 53.100 návštevníkov, v roku 2020 to bolo už len 33.222 návštevníkov.

"V tomto roku pravdepodobne návštevnosť nedosiahne vlaňajšie čísla. Podobne sa vyvíjala návštevnosť na Dukelskom bojisku a pamätníkov na Dukle a vo Svidníku. Pamiatky však svoju atraktívnosť nestratili, a tak veríme, že je len otázkou času, kedy počty návštevníkov zvýšia," skonštatoval Jančošek.

Vznik novej expozície podporili Fond na podporu umenia a PSK.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača