Festival múzeí pri Budatínskom hrade ponúkol aj tipy na letnú dovolenku

28.06.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na Festivale múzeí sa v sobotu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline predstavilo 19 múzeí z celého Slovenska. Podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Michala Jureckého sa tradičné podujatie Zväzu múzeí na Slovensku minulý rok neuskutočnilo pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu.

Doplnil, že na 17. ročníku podujatia preto radi privítali partnerské múzeá. "Návštevníci mohli stráviť príjemné chvíle v múzejnom mestečku, stretnúť sa s pracovníkmi múzeí, získať tipy na letnú dovolenku či inšpiráciu na výlety za kultúrou. V parku sme pripravili hry pre malých i veľkých a atmosféru spríjemnila živá hudba," povedal Jurecký.

Pravidelným účastníkom Festivalu múzeí je Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi. "Uvítali sme možnosť prísť medzi ľudí, medzi našich potenciálnych návštevníkov. Predstavujeme im Múzeum Spiša a jeho pobočky - kaštieľ Markušovce a etnografickú expozíciu v Smižanoch," uviedla odborná pracovníčka Múzeí Spiša v Spišskej Novej Vsi Jana Kováčová.

"Doniesli sme ako pútač maketu protitankovej riadenej strely. Je to výučbový rez, na ktorom sa vojaci učili základnú náuku o tejto zbrani. Máme zbierky od chladných zbraní, cez ručné palné zbrane, spojovaciu techniku, optický materiál, uniformy, rády a vyznamenania, až po veľkorozmerné predmety, ako sú napríklad obrnená pásová technika a letecká technika," vysvetlil kustód Vojenského historického múzea v Piešťanoch Tomáš Hanych.

Druhá časť festivalu sa uskutoční v pondelok (28. 6.) v Sobášnom paláci v Bytči, kde sa stretnú predstavitelia jednotlivých múzeí. Súčasťou programu budú odborné prednášky na tému Za dverami múzea – čo, sme robili, keď sme nerobili.

"Festival múzeí je pre nás výzvou nielen z organizačného hľadiska. Chceli sme ponúknuť všetkým múzeám možnosť stretnúť sa a stráviť spolu nejaký čas, keďže sme sa mnohí dlho nevideli, prípadne len prostredníctvom online mítingov a osobný kontakt nám chýba," dodal riaditeľ Považského múzea.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača