Kniha o folklórnom festivale získala ocenenie najkrajšia kniha o regióne

28.06.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: V.Miček

Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov udelil Centru tradičnej kultúry (CTK) Myjava, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), cenu za dielo "Myjava – 60 ročníkov folklórneho festivalu 1956–2019". Informoval o tom samosprávny kraj na webovej stránke.

Kniha mapuje šesť desaťročí Medzinárodného folklórneho festivalu (MFF) v Myjave, ktorý má za sebou už 61 ročníkov. Aj napriek tomu, že pandémia zasiahla do posledného ročníka a prekazila mnoho plánov na organizáciu kultúrnych podujatí, tradičný festival svetovej úrovne sa tento rok konal v online priestore.

Viac ako 350-stranová publikácia obsahuje prierez históriou festivalu, raritné fotografie, ale aj podrobný rozpis účinkujúcich folklórnych skupín a súborov z celého sveta. "Aj napriek nepriaznivej situácii sa ľudia, ktorí za festivalom stoja, zomkli a vytvorili niečo unikátne. Spojili našu históriu, tradície a folklór s modernými technológiami. V situácii, aká nám momentálne vládne, je ich snaha a úsilie neoceniteľné," uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Zostavovatelia knihy, ktorej bolo udelené prvé miesto v súťaži o Najkrajšiu knihu v kategórii Knihy o regióne, sa rozhodli zážitky a atmosféru zhrnúť do tlačenej podoby. "Keďže sme chceli, aby slúžila čo najširšiemu okruhu čitateľov, odborníkom, študentom, ale aj laikom, rozhodli sme sa v nej publikovať čo najviac faktov," informovala riaditeľka CTK Myjava Viera Feriancová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača