Vodovodné potrubie v Ploštíne plánujú inovovať

25.06.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto:


Obyvatelia časti Ploštína v Liptovskom Mikuláši budú mať na niekoľko týždňov obmedzenú dodávku pitnej vody. Dôvodom je inovácia vodovodného potrubia. Náhradné zásobovanie vodou budú mať zabezpečené. TASR o tom informovala Eva Petranová z Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS) v Liptovskom Mikuláši.

Práce na inovácii vodovodného potrubia v Ploštíne sa začnú v pondelok 28. júna. "Samozrejme, obyvatelia časti Ploštína neostanú bez vody úplne. Počas realizácie prác bude dodávka pitnej vody prerušená len na nevyhnutnú dobu a zásobovanie pitnou vodou bude zabezpečené cisternou alebo iným náhradným riešením," ubezpečil generálny riaditeľ LVS Matej Géci s tým, že dôvodom na realizáciu stavby je častá poruchovosť na súčasnom vodovodnom potrubí.

Inováciou takmer 600-metrového potrubia chcú vodári vytvoriť podmienky na bezproblémové a plynulé zásobovanie pitnou vodou obyvateľov mestskej časti. "Práce sa budú realizovať ekologickou bezvýkopovou metódou. Nové potrubie sa položí v rovnakej trase ako pôvodné," povedal Géci.

Ako vysvetlil výrobný riaditeľ spoločnosti Tomáš Benikovský, pri bezvýkopovej metóde ide o mechanické zatiahnutie tyčí zo štartovacej zapaženej jamy do existujúceho potrubia až po cieľovú jamu. Nové potrubie sa následne zatiahne do existujúceho.

"Pre zaťahovanie sa používa hydraulický agregát poháňaný vznetovým motorom. Po tlakovej skúške a prepláchnutí je potrubie prepojené na existujúci verejný vodovod. Práce na prípojkách sa realizujú v otvorenom výkope pomocou navrtávacích pásov," priblížil.

Obmedzená dodávka pitnej vody počas stavebných prác na inovácii vodovodu sa bude týkať obyvateľov rodinných domov od súpisného čísla 130 do 161. "Veríme, že čiastočné obmedzenia obyvatelia mestskej časti Ploštín pochopia a realizácia stavby bude ukončená čo najskôr," uzavrel Benikovský.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

24. – 26. mája - Svätourbanské zoborské slávnosti

Nitra, priestranstvo pri penzióne Artin

24. – 26. mája - Šaffova ostroha

prehliadka sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Dlhé Klčovo

25. – 26. mája - Rytiersky festival Rotenstein

Častá, hrad Červený Kameň