V R. Sobote oslávia cez leto 100 rokov slovenského divadla

22.06.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Festivalom ochotníckeho divadla oslavujú v Rimavskej Sobote 100. výročie od uvedenia prvej inscenácie v slovenskom jazyku. Ako o tom TASR informovala Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Rimavská Sobota, festival odštartoval v prvej polovici júna a potrvá až do septembra.

Divadelný festival si pripomína uvedenie inscenácie nemeckého autora Rodericha Benedixa s názvom Nežné príbuzenstvo z roku 1920 a jeho súčasťou je okrem 11 predstavení miestnych divadelných súborov aj premiéra pôvodnej hry, ktorej text i jazyk je prepísaný a aktualizovaný pre súčasného diváka. Divadelné leto sa malo v Rimavskej Sobote pôvodne uskutočniť minulý rok, pre pandémiu nového koronavírusu však podujatie presunuli.

„Festival je sledom divadelných predstavení aktuálne pôsobiacich ochotníckych súborov v Rimavskej Sobote od detí až po dospelých. Zahrajú tie najlepšie inscenácie slovenských autorov, ktoré boli ocenené na rôznych súťažiach a prehliadkach ochotníckeho divadla, ale zaradili sme aj nové hry, ktoré pripravili v roku 2021,“ priblížila Špitálová.

Jedným z cieľov projektu je i osveta verejnosti v oblasti ochotníckeho divadla v Rimavskej Sobote, súčasťou septembrovej premiéry inscenácie Nežné príbuzenstvo tak bude aj krst knihy o histórii slovenského ochotníckeho divadla v regióne. Jednotlivé divadelné súbory sa v nasledujúcich mesiacoch predstavia v priestoroch nádvoria Knižnice Mateja Hrebendu, v Divadle Havran a v divadelnej sále kultúrneho domu. Festival finančne podporil Fond na podporu umenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad