Victoriu Regiu každý rok do kúpeľov privážajú z Brna

21.06.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Len máloktorí z tisícov návštevníkov, ktorí sa v Piešťanoch zastavia pri lákadle kúpeľného parku - dvoch termálnych jazierkach s leknami, má povedomie o ich pôvode. Medzi vodnými rastlinami, lákajúcimi svojimi kvetmi i netradičným vzhľadom, dominuje Victoria Regia. Každoročne ju podľa záhradnej architektky Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Andrey Hanusovej privážajú pre zatraktívnenie parku až z Brna.

„Victoria Regia je letnička, vydrží vždy iba jednu sezónu a tak zakaždým skraja leta chodíme do brnianskej botanickej záhrady, kde ju vypestujú z materskej rastliny. Vždy berieme šesť kusov,“ povedala Hanusová. Z nich štyri kusy podľa nej „vydržia tak, že vytvoria hodnotu, ktorú kúpeľoví záhradníci potrebujú“. Listy stále kvitnúcej Victorie môžu na hladine dosiahnuť priemer až dva metre a sú schopné uniesť záťaž až 110 kilogramov.

Kúpeľný park v Piešťanoch vznikol zásluhou rodiny Winterovcov, ktorá mala kúpele v prenájme v rokoch 1889 až 1940. S rodinou je spätá výstavba významných objektov, mesta i kúpeľov a založenie kúpeľného parku, ktorý sa napojil na pôvodný, založený vlastníkmi grófmi Erdödyovcami. Kúpeľnému parku sa začala venovať väčšia pozornosť po výstavbe exkluzívneho hotela Thermia Palace, keď pre jeho hostí bolo potrebné zázemie zelene a oddychu. Za nápadom zriadiť termálne leknové jazierka stál bulharský cár Ferdinand. Od roku 1935 v nich okrem lekien kvitne aj Victoria Regia, ktorej domovom je povodie Amazonky.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice