Mesto  Rimavskej Sobote chce mať útulok pre zvieratá
Občianske združenie musí pripraviť projektovú dokumentáciu.

16.05.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

 Útulok pre zvieratá, ktorý Rimavská Sobota ako posledné okresné mesto na juhu Banskobystrického kraja ešte nemá, by mal byť v horizonte niekoľkých rokov postavený. Umožní to nedávno podpísaná zmluva medzi samosprávou a občianskym združením (OZ) Šťastné labky z Fiľakova, ktoré na jej základe útulok vybuduje a bude prevádzkovať s podporou mesta.

„Teraz bude rad na nás, musíme predložiť projektovú dokumentáciu a získať stavebné povolenie. Máme na to lehotu jedného roka, budeme sa však snažiť urobiť to čím skôr," uviedla predsedníčka OZ Beáta Jagošová s tým, že zároveň začali s čistením pozemku v miestnej časti Včelinec, kde má útulok stáť.

Na základe už skôr prijatého uznesenia mestského zastupiteľstva poskytne samospráva OZ pozemok bezplatne a navyše k nemu vybuduje aj inžinierske siete. Po dobu troch rokov bude združeniu ročne platiť sumu 8000 eur, ktoré poputujú na výstavbu útulku. Po jeho dokončení bude každý rok prispievať na plat jedného zamestnanca sumou 7200 eur a na prevádzku útulku 16.000 eur.

V súčasnosti má túlavých psov v Rimavskej Sobote na starosti mestská polícia, ktorá ich umiestňuje v prechodných kotercoch pri svojom sídle v centre mesta. Neskôr ich podľa slov náčelníka Petra Berecza prevážajú do útulku vo Fiľakove, prípadne im hľadajú nových majiteľov. S tým je však v poslednej dobe podľa neho trochu problém. „Ľudia sú dosť vyberaví a nechcú si psy veľmi osvojovať," podotkol.

Aj preto dúfa, že sa útulok v meste podarí vybudovať, pretože by to mestským policajtom úplne zmenilo situáciu. „Verím, že potom budeme môcť zlikvidovať naše koterce, keďže sú v centre a boli už sťažnosti na štekanie psov," dodal Berecz.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice