Múzeum v R. Sobote priblíži najnovšie archeologické výskumy

16.06.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Gemersko-malohontské múzeum (GMM) sa prvýkrát pripojí k podujatiu Európske dni archeológie a pripravovanou prednáškou priblíži svoje najnovšie archeologické výskumy v regióne. TASR o tom informoval archeológ múzea Alexander Botoš.

„Cieľom podujatia je propagácia a popularizácia archeológie a archeologického bádania v regióne Gemer-Malohont, ktorý je mimoriadne bohatý na archeologické kultúrne dedičstvo,“ uviedol Botoš.

Prostredníctvom prednášky bude prezentovať výsledky archeologických výskumov v secesnej Petrivaldského vile v Hnúšti, v gotickom kostole v obci Žíp i v lokalite zaniknutého paulínskeho kláštora v Slavci. Chýbať nebude ani priblíženie výskumu žiarového pohrebiska z doby bronzovej v centre Rimavskej Soboty či zaniknutého hradu Kapla v Širkovciach.

Podujatie GMM sa uskutoční v piatok (18. 6.) o 14.00 h, v súvislosti s epidemiologickou situáciou je maximálny počet účastníkov obmedzený na 25 ľudí. Európske dni archeológie sa konajú pod záštitou Ministerstva kultúry Francúzskej republiky od 18. do 20. júna 2021. Každý rok sa do podujatia zapájajú archeologické inštitúcie a organizácie vo viacerých krajinách sveta, ktoré ponúkajú programy a aktivity pre návštevníkov rôzneho veku a záujmov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol