Napriek zásahom sa komáre v Bratislave stále objavujú
Dôvodom sú aj ochranné pásma.

15.06.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Napriek správne načasovaným zásahom proti larvám komárov sa v niektorých častiach Bratislavy v poslednom čase stále vyskytujú komáre. Dôvodom je, že larvicídom BTI je možné zasahovať v treťom a vo štvrtom stupni ochrany, teda tam, kde by sa nemohlo zasiahnuť chemickým postrekom, nie však v piatom, čiže v najvyššom stupni ochrany, kde sa tiež liahniská nachádzajú. Podobne je to aj v prípade komárov liahnucich sa na rozsiahlych lesných plochách priamo v dutinách stromov.

„K tomu treba prirátať sudy v záhradách, v ktorých, ak nie sú pravidelne vylievané, sa v priebehu týždňa dokážu vyliahnuť tisíce komárov. Navyše niektoré aj napriek dôslednému monitoringu sú v lesnom poraste iba veľmi ťažko objaviteľné,“ približuje na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Aktuálna situácia sa podľa primátora javí v porovnaní s vlaňajškom ako lepšia, skutočný stav bude známy v nasledujúcich dňoch až týždňoch. Pripomína, že cieľom nie je úplná eliminácia komárov, ale minimalizovanie ich kalamitného množstva.

Zásahom predchádza zintenzívnený monitoring v spolupráci s dobrovoľníkmi. Ak sa totiž použije BTI v správnom čase a v správnej koncentrácii, dokáže eliminovať 100 percent lariev v liahnisku. Na zásah je však obmedzený čas, kým je komár v štádiu larvy. Počas tejto sezóny bolo vykonaných už 48 zásahov proti larvám komárov na viac ako 272.500 štvorcových metroch liahnisk. Za uplynulé štyri týždne je to viac zásahov ako minulý rok počas celej sezóny.

„Po prvej vlne liahnutia lariev záplavových komárov sa v poslednom týždni opäť zdvihla hladina riek v záplavových územiach a aktivovala viaceré liahniská záplavových druhov komárov,“ priblížil Vallo. Zasahovalo sa v Devíne, Devínskej Novej Vsi, Jarovciach, Petržalke, Rusovciach a Dúbravke.

Bližšie informácie o boji proti komárom sú zverejnené na webovej stránke www.lovcikomarov.sk.
 

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava