Obec Babín vybuduje oddychovú zónu
Využije zdroje z cezhraničného projektu.

09.06.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Oddychová zóna s náučným chodníkom, expozíciou drevených plastík, zastrešeným javiskom a bylinkovou záhradkou pribudne v auguste v oravskej obci Babín. Ide o súčasť cezhraničného projektu s názvom Za vôňou dreva. Samospráva ho realizuje v spolupráci s gminnou Brenna a Strediskom prezentácie kultúry a športu v Brennej v Poľsku s rozpočtom viac ako 630.000 eur. Za obec Babín o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Projekt je financovaný prostredníctvom programu Interreg V-A Slovensko - Poľsko zo zdrojov Európskej únie a vyvrcholí v októbri 2021. Cezhraniční partneri ním chcú zvýšiť atraktivitu svojho územia a prispieť k rozvoju environmentálnej výchovy najmä prostredníctvom fenoménu dreva ako prírodnej hmoty. Realizátori projektu chcú podľa slov starostu Babína Martina Matysa priniesť v rámci širšieho pohraničného územia nový produkt cestovného ruchu a zvýšiť tým atraktivitu oboch regiónov. Jeho výstupy umožnia vzdelávať záujemcov v oblasti ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva, ktoré sa zachovalo dodnes.

"Veríme, že výsledky projektu pomôžu uvedomiť si, aké významné kultúrne a prírodné  hodnoty sa nachádzajú na tomto území a budú ponukou pre návštevu týchto zaujímavých miest na pripravovanej automobilovej trase dvadsiatich vybratých atrakcií," uviedol Matys.

Automobilová trasa "Za vôňou dreva" bude podporená mobilnou aplikáciou a systémom značenia a informačných tabúľ. Na slovenskej strane ponúka expozíciu Hviezdoslavovej hájovne pod Babou horou, Gajdošskú izbu v Oravskej Polhore, Slanický ostrov umenia s expozíciami, Vavrekovú lipu vo Vavrečke a babínske atrakcie – Galériu ľudového rezbárstva a oddychovo-poznávaciu zónu s drevinami a plastikami. Poľský partner investičnými aktivitami v Brennej buduje cezhraničnú bylinkovú záhradu a kultúrnu zónu.

Súčasťou projektu je viac ako 20 tvorivých aktivít. "Aj keď niektoré sa už uskutočnili, väčšina na záujemcov v tomto lete iba čaká. Pôjde o cykly environmentálnych workshopov, tvorivých dielní zameraných na hru na ľudových hudobných nástrojoch či košikárstvo, maliarske a divadelné kreatívne stretnutia," doplnil Žabenský.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol