Rozkvitne Námestie baníkov v Handlovej
V centrálnej mestskej zóne vysadia takmer 400 rôznych druhov rastlín.

14.05.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: JA.Moštková

Na handlovskom Námestí baníkov tento rok rozkvitne takmer 400 rôznych druhov kvetín. S ich výsadbou v centrálnej mestskej zóne začali pracovníci začiatkom mája, v rovnakom termíne začala mestská spoločnosť i s prvou kosbou zelene na území mesta, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

"Obyvatelia i návštevníci mesta celkovo nájdu na handlovskom námestí 16 závesných kvetináčov na stĺpoch verejného osvetlenia, v 20 kvetináčoch pri pamätníku okrem stálo zelených ihličnanov a trvaliek pribudnú letničky a muškáty. Najviac, až 180 kusov muškátov a 180 kusov surfínií rozkvitne v pyramidálnych kvetináčoch, ktoré lemujú námestie," konkretizovala Paulínyová.

V správe spoločnosti SlovGarten, ktorá zabezpečuje v centre Handlovej starostlivosť o zeleň, je aj ulica 29. augusta, kde bude firma vykonávať odburinenie a strihanie záhonov.

"Trávnatá plocha s rozmerom takmer 3600 metrov štvorcových (m2) v centrálnej mestskej zóne sa bude kosiť priebežne počas celej sezóny. Údržba zelene bude realizovaná komplexne v závislosti od vegetačného obdobia tak, aby vykonané práce spĺňali požiadavky kladené na ozdravujúce a estetické vlastnosti ošetrovanej zelene v období od začiatku mája do konca októbra," ozrejmila ďalej hovorkyňa. Za údržbu zelene v centrálnej mestskej zóne a na Ulici 29. augusta za tento rok mesto podľa nej uhradí z plánovaného rozpočtu 29.245,70 eura.

"Ostatná kvetinová výzdoba mesta ostáva v správe mestskej spoločnosti Hater-Handlová spol. s r.o. a v rozpočte handlovskej samosprávy je na tento účel vyčlenených spolu takmer 8000 eur aj na následnú údržbu záhonov. Z tejto čiastky boli vysadené záhony na ulici ČSA, záhon pred potravinami v centre mesta a dva kruhové objazdy," priblížila Paulínyová.

S prvou kosbou verejnej zelene v Handlovej podľa nej začali v prvých májových dňoch, pričom kosenie bude mestská firma realizovať v štandardom režime v smere od severu na juh a podľa aktuálnych potrieb mesta a ich organizácií. "Mestská spoločnosť má v správe približne 330.000 m2 trávnikov. Mesto má naplánované predbežne tri celoplošné kosby, ktoré vykonáva spolu 15 ľudí s použitím dvoch samohybných kosačiek a 11 krovinorezov," vysvetlila.

Samospráva bude zverejňovať priebežne lokality kosenia na svojom webovom sídle. Menšie kosby budú pracovníci mestskej firmy vykonávať v spolupráci aktivačnými pracovníkmi. Celkovo je na údržbu zelene vrátane kosenia a služieb súvisiacich s revitalizáciou zelene v rozpočte mesta vyčlenených 127.500 eur.

"Okrem spomínaných kosieb a výsadby kvetín sa mesto stará o dreviny na svojich pozemkoch. V minulom roku bolo revitalizovaných 81 stromov na Ulici ČSA a vysadených 30 nových stromov. Od apríla do septembra sa v tomto roku vykonáva opilovanie a revitalizácia drevín v meste, ktorú v Handlovej zabezpečuje firma Arborjobs zo Žarnovice," dodala Paulínyová. V rozpočte v tomto roku na revitalizáciu drevín radnica vyčlenila 8000 eur a na výsadbu nových drevín 2500 eur. Mesto na odstraňovanie inváznych rastlín počíta so sumou 2000 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava